Fotograf: Hundaåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Sverige ett av världens bästa länder att vara pensionär i

Jämställdhet, sjukvård och livsglädje ger Sverige topplaceringen.

Sverige är ett av världens bästa länder att vara pensionär i. I alla fall om man ska tro en undersökning gjord av Natixis Global Asset Management. I deras Global Retirement Index rankas Sverige i år på en femteplats, en knapp förbättring från 2015 års sjätteplats.

Många av de mest framgångsrika länderna tenderar att ha en åldrande befolkning, liksom Sverige. Dessa länder har också ett högt skattetryck, som kan vara en kompromiss för den starka politik som gynnar pensionärers välbefinnande, berättar pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN: 

"I Sverige är matematiken enkel: Vi har relativt sätt färre i arbete som ska stödja fler pensionärer, vilket är en trend som vi även ser på en global nivå", säger Viggo Johansen, Nordenchef för Natixis Global Asset Management. "Det är en viktig trend att hålla koll på eftersom fler svenskar går i pension, vilket innebär att de offentliga utgifterna stiger för att kunna ta hand om dem."

I rankingen hamna Sverige högt både vad gäller livskvalitet och materiellt välbefinnande.  Den relativt sett jämna inkomstfördelningen mellan könen, tillsammans med en hög inkomst per capita påverkar bedömningen av materiellt väbefinnande, medan den goda luftkvaliteten, klimatanpassning och det generella glädjenivån bland den åldrande befolkningen höjer livskvaliteten.

Sverige har även rankats relativt väl inom hälsa där det högt rankande sjukvårdssystemet, den ökande medellivslängden, hälso- och sjukvårdsutgifter per capita samt av ickeförsäkrade sjukvårdskostnader.

Det är trots detta fyra länder som rankas bättre än Sverige; Norge, Scheiz, Nya Zeeland och Island, där det är Norge som tar guldplaceringen.

Här är topp tio:

  1. Norge
  2. Schweiz
  3. Nya Zeeland
  4. Island
  5. Sverige
  6. Australien
  7. Tyskland
  8. Nederländerna
  9. Österrike
  10. Kanada

LÄS ÄVEN: Jobbigt att vakna på måndagar? Här är fem tecken på att du borde byta jobb


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST