Fotograf: Tomas Oneborg / TT

Bostadspriserna faller över hela landet - trots detta tror mäklaren på ny uppgång: "Bostadspolitiska förslagen inte tillräckliga"

Priserna på bostäder fortsätter falla. I Stockholm är raset tydligast.

Från maj till juni har priserna på bostäder i Sverige sjunkit med 1,5 procent. Detta visar nya siffror från Valueguards. Bostadsrättspriserna sjunker med 2,1 procent och villapriser med 1,1 procent.

Priser på bostadsrättsindex föll i samtliga tre storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö. Villapriserna har gått ner i Stockholm och Göteborg, medan de i Malmö stigit något.

"I maj fanns det ett väldigt stort utbud då många ville få till en affär innan amorteringskravet infördes den första juni, vilket gjorde att priserna gick nedåt. Det höll i sig i juni, frågan är om det kommer att ligga kvar här", säger Peter Yllmark, vd på mäklarfirman Era till Di.

I Stockholm är prisfallet extra tydligt. För andra månaden i rad sjunker både bostadsrätts- och villapriserna tydligt i Stockholm. Över de senaste två månaderna är nedgångarna i Stockholm 4,8 procent för bostadsrätter och 3,2 procent för villor, skriver Valueguards.

Siffrorna som presenteras ser dock något annorlunda ut säsongsjusterade. Eftersom juni är en månad då vi även tidigare sett nedgångar i index, faller landets priser säsongsjusterat med endast 0,3 procent.

LÄS ÄVEN: Lågt tryck på bostadsmarknaden - men för en typ av bostäder ökar försäljningen

Peter Yllmark anser att det är förtidigt att säga något säkert om hösten än, men tror inte på någon snabb återuppgång av priserna.

"När siffrorna för september kommer får vi en mycket bättre bild. Det är lugnt på marknaden under sommaren", säger han. "Den här lilla sättningen som vi haft för bostadspriser kommer nog att bestå lite och det är hälsosamt."

Trots röda siffror i prisutvecklingen för närvarande, tror Peter Yllmark på en ny uppgång på lite längre sikt.

"De bostadspolitiska förslag som presenterats är inte tillräckliga för att åtgärda problemen på marknaden", säger han.

Så här ser prisutvecklingen ut

  juni 3 mån 12 mån
Sverige -1,5% -0,9% 9,6%
       
Bostadsrätter      
Sverige -2,1% -3,3% 7,2%
Stockholm -2,1% -4,5% 4,7%
Göteborg -1,4% -1,1% 10,5%
Malmö -2,4% -1,1% 13,5%
       
Villor      
Sverige  -1,1% 0,6% 11,1%
Stockholm -2,0% -1,6% 10,8%
Göteborg  -0,8% -0,1% 11,9%
Malmö 0,3% 0,7% 8,8%

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.