Fotograf: Wikimedia

Sjuåring stämmer pakistanska staten för klimatförändringar: "Jag vill ha en säker miljö att växa upp i"

Kämpar mot miljöförstöring för framtidens generationer.

I Pakistan har sjuåriga Rabab Ali stämt den pakistanska staten för miljöförstöring. Det här skriver sajten China Dialogue om.

"Jag vill att staten ska ge mig och mina vänner en säker miljö att växa upp i. Jag vill att de ska hjälpa mig bevara miljön för framtida generationer", säger sjuåringen.

Rabab och hennes pappa, som i egenskap av miljöadvokat representerar henne, fick först avslag på stämningen eftersom en minderårig inte ansågs ha rätt att lämna in en stämningsansökan. Detta tillbakavisades dock i högsta domstolen, där överdomaren fastställde att det visst är möjligt, så länge hon gör detta via en advokat.

LÄS ÄVEN: Hans startup spås bli nästa svenska unicorn - landade just ny investering på 86 miljoner

"Att högsta domstolen har slagit fast vid den här rättigheten för minderåriga är banbrytande och en milstolpe för landet, och skapar praxis för lägre domstolar att följa", säger Ali Tauqeer Sheikh, asienchef på Climate and Development Knowledge Network (CDKN), enligt China Dialogue.

Även Rabab Alis pappa Qazi Ali Athar är mycket nöjd.

"Det här ger mig mycket hopp", säger han efter beslutet.

Alis stämning menar att brytningen av brunkol i hennes distrikt Tharparkar kommer drastiskt öka Pakistans koldioxidutsläpp, förorena luften och vara en katastrof för framtida generationer.

Stämningsansökan skriver att staten kränker både Ali och kommande generationers grundlagsskyddade "rätt till liv" och "grundläggande rättigheter".

LÄS ÄVEN: Dollarmiljonärer under 40 år har annorlunda strategier för att förvalta sina pengar

Detta är första fallet i Pakistan där en minderårig har lämnat in denna typ av stämning, skriver China Dialogue.

Distriktet Tharparkar ligger Sindh-provinsen i sydöstra Pakistan, på gränsen till Indien


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST