Fotograf: TT / Hasse Holmberg

Lågt tryck på bostadsmarknaden - men för en typ av bostäder ökar försäljningen

Mäklaren tipsar om vad man ska tänka på.

Nu under sommaren är det över lag låg omsättning på bostadsmarknaden. För små lägenheter är det däremot högsäsong. Det visar statistik från Booli.se.

När antagningsbeskedet till universitet och högskolor kommer den 12 juli märks det även på bostadsmarknaden. Städer med många studenter får en period med ökad efterfrågan inför terminsstarten redan nu när de första antagningsbeskeden till universitet och högskolor skickas ut, skriver Booli.se i ett pressmeddelande.

"Det är inte bara utbudet av små lägenheter som ökar i juli, det säljs också mer i samband med att antagningsbeskeden skickas ut. Många studenter måste snabbt ordna någonstans att bo", säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

I bland annat studentstaden Lund uppger fastighetsbyrån Erik Olsson att man mellan juni och juli brukar se en flerdubbling av antalet sålda ettor. Men även i större städer märks en skillnad.

"Om man tittar på mindre bostäder som vänder sig till studenter är effekten däremot tydlig även i Göteborg. Chalmers, Handelshögskolan och Universitetet rekryterar tillsammans väldigt många studenter som behöver en bostad i Göteborg", säger Erik Olsson, vd på fastighetsbyrån med samma namn.

Även andra bostadstyper, som inte vänder sig till studenter, kan vara bra att försöka sälja på sommaren när utbudet minskar mycket mer än efterfrågan. Det skapar ett högre tryck på de bostäder som finns till salu. På sommaren är det färre andra bostäder att konkurrera med. Många av bostäderna som finns är dessutom lite mindre attraktiva bostäder som inte sålts tidigare på våren och försommaren när konkurrensen från andra bostäder är hårdare, skriver Booli.se. 

"Om du prövar att sälja din bostad redan under sommaren konkurrerar du med färre, och inte lika starka bostäder. Det ökar chansen att du gör en bra försäljning, även om det inte är lika många som är ute och letar bostad mitt i sommaren", tipsar Erik Olsson.

LÄS MER OM BOSTADSMARKNADEN:
Antalet anmälda Stockholmsmäklare har fördubblats – sätter lockpriser
Nu faller bopriserna - här är mäklarens tips inför sommarens bostadsaffärer
Sluta drömma om en "bostadskarriär" - det är över nu
Experterna förklarar - så påverkas svenska bopriser av Brexit


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.