Fotograf: Flickr

Svenskar missar miljoner i utebliven ersättning vid försenade flyg - känner inte till rätten till kompensation

Vet inte att man kan få tusentals kronor i ersättning.

Enligt ett EU-direktiv har europeiska resenärer rätt till ersättning med upp till 600 euro (omkring 5700 kronor) om deras flyg är försenat. Bara 20 procent av svenskarna känner till denna konsumenträtt. Det visar en ny undersökning genomförd av Gate28 tillsammans med Sifo.

Förutom att få känner till direktivet, tar endast var tredje svensk chansen att få ekonomisk ersättning efter en flygförsening. Det gör att svenska flygresenärer förlorar hundratals miljoner i utebliven ersättning varje år, skriver Gate28 i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Geniala tricket som trollar fram mer utrymme i din iPhone

Undersökningen visar att 49 procent av svenskarna varken har fått muntlig eller skriftlig information om rättigheten till kompensation när flyget är försenat. I de fall där detta erbjudits upplever endast 37 procent att de förstått vad rättigheterna innebär.

Enligt EU-direktivet 261/2004 är resenärer berättigade till ekonomisk ersättning vid försenade eller inställda flyg. Syftet med direktivet är att ge utökad konsumentmakt till resenärerna och ge dem rätten till att få ekonomisk ersättning.

"Nu startar den mest intensiva reseperioden på hela året", säger Willem van der Hooft, grundare av Gate28. "Om det är något vi kan vara säkra på så är det att tusentals svenskar kommer att bli försenade på sommarens semester."

LÄS ÄVEN: Den här lilla banken erbjuder gratis bolån - om du flyttar till Mårdaklev


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST