Fotograf: Pexels

Larmet: Hälften av all mat slängs - "perfektionskulturen" får enorma konsekvenser

Problemet med matsvinn bottnar i en "perfektionskultur".

Ny forskning visar att hälften av all mat som produceras i USA slängs innan den når konsumenternas munnar, detta skriver The Guardian.

Det stora problemet med matsvinn bottnar i en "perfektionskultur", skriver tidningen, vilket fördjupar problemen med fattigdom och svält.

Totalt går 60 miljoner ton mat slängs av konsumenter och återförsäljare, detta till ett värde av 160 miljarder dollar (cirka 1360 miljarder kronor). Även uppströms i produktionskedjan går mycket mat till spillo.

Det mesta av denna mat lämnas att ruttna på fälten, slängs på grund av att den anses för "ful" eller ges till boskap.

LÄS ÄVEN: Hemköp börjar sälja insekter: "Smakar ungefär som popcorn"

Problemet är givetvis inte isolerat till USA. I världen slängs 1,6 miljarder ton mat årligen. The Guardian skriver att all denna mat skulle lastas i containrar skulle det täcka hela New York City, inklusive förorterna Jersey och Newark.

Experter menar att fler länder inser att man inte effektivt kan motverka hunger och klimatförändringar utan att minska matsvinnet. Totalt står matsvinn för 8 procent av världens klimatföroreningar.

"Det finns många människor som går hungriga och är undernärda, även i USA", säger Shenggen Fan, chef för International Food Policy Research Institute in Washington till The Guardian. "Jag gissar att omkring 5-10 procent av den amerikanska befolkningen fortfarande går hungriga och inte har mat så det räcker. Det är därför som matsvinn spelar så stor roll. Folk är fortfarande hungriga."

LÄS ÄVEN: 7 startups som minskar matsvinnet


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.