Fotograf: TT / Fredrik Sandberg

Missnöje och massavhopp på Spotify i nytt avslöjande

Granskningen visar på stora interna stridigheter i det hyllade bolaget.

Breakit avlsöjar idag en granskning av Spotify, där massavhopp och missnöje tycks prägla den annars så hyllade HR-avdelningen.

Genom flera anonyma källor på bolaget samt läckta dokument målar Breakit en bild av HR-avdelningen som en plats för interna stridigheter, maktkamper och utfrysningar.

Bland annat har de fått ta del av medarbetarundersökningen "Spotify Internal Benchmark", vars resultat publicerades internt i början av 2015. Rapporten visar på ett jättemissnöje på just HR-avdelningen.

Här är några av de fakta som framkommer om avdelningen i undersökningen:

  • Endast 43 procent av de anställda på HR-avdelningen tyckte att cheferna inte favoriserar enskilda medarbetare. Detta kan jämföras med 79 procent på Spotifys tech-avdelning och 74 procent för branschen i genomsnitt.
  • 33 procent höll med om att  ledningen gjorde ett bra jobb vad gäller att fördela arbetsuppgifter. En mycket låg siffra när man jämför med tech-avdelningens 63 procent och branschsnittet på 79 procent.

Främst är det HR-chefen Katarina Berg som de personer Breakit pratat med pekar ut som orsaken till missnöjet.

LÄS ÄVEN: Spotify utmanar Netflix - börjar producera egna serier

"Det är en tuff kvinna, och många har sagt upp sig på grund av henne. Men det är uppdelat, det finns folk som är emot henne och folk som är för henne", säger en källa.

De senaste åren ska minst 20 personer ha slutat eller tvingats ut på grund av oenigheter och missnöje med ledningen. Breakit skriver att källorna ger en samstämmig bild av detta.

"Jag älskar Spotify och techteamet fungerar fantastiskt bra. Men på HR-sidan har den hårda toppstyrningen skapat en rädsla. Man har fått höra att det finns massor av personer som vill ha ens jobb, och att man kan börja jobba någon annanstans om det inte passar", säger en annan källa.

Katarina Berg kom till Spotify 2013, då hon fick jobbet som HR-chef. Hennes uppgift var då att leda företaget i förändringsprocessen från startup till globalt storföretag. Som HR-chef sitter hon i ledningen tillsammans med bland andra Daniel Ek och Martin Lorentzon, bolagets grundare.

Berg har inte velat ställa upp på intervju, men har via pressavdelningen gett en kommentar via mail:

"Jag klev in som global HR-chef i oktober 2013 och ansvarar för sex avdelningar. Vad som är glädjande och positivt är att den berörda avdelningen, som genomgått en rekonstruktion och vars resultat ni hänvisar till, nu är på samma nivå som eller något bättre än snittet inom hela bolaget enligt samma undersökning från januari 2016," skriver hon.

LÄS ÄVEN: Wallenbergarnas nya guldägg: Plattform som styr kontorsstädning och påfyllning av fruktkorgar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST