Fotograf: Theranos

Grundaren förbjuds driva laboratorier - är Theranos på väg att krascha?

Theranos, bioteknik-startupen som för två årsedan värderades till 77 miljarder, håller på att implodera. Nu förbjuds grundaren Elizabeth Holmes ha laboratoriverksamhet.

Läkemedelsstartupen Theranos grundare Elizabeth Holmes har av Centers for Medicare & Medicaid Services, CMS, förbjudits från att äga eller driva ett diagnostiskt laboratorium under de kommande två åren.

Bolaget har också bötfällts med en okänd skadeståndssumma och förlorat behörighet att bedriva verksamhet i sitt laboratorium i Kalifornien samt kunna ta emot betalningar från federala sjukförsäkringsprogram för laboratoriets tjänster, enligt ett pressmeddelande.

Det privatägda Silicon Valley-baserade Theranos arbetar med blodtester. Theranos säger sig har tagit fram en teknik där man kan fastställa resultat utifrån små blodtagningar från fingret, men är inblandat i en skandal där tiotusentals tester fått korrigeras.

BLIR FILM: Hennes resa från 77 miljarder till 0 kommer att filmatiseras

I ett uttalande säger bolaget att man kommer fortsätta arbeta och bistå sina kunder genom laboratoriet i Arizona.

Tidigare har den amerikanska apotekskedjan Walgreens valt att avbryta sitt samarbete med Theranos. Partnerskapet med Walgreens utgjorde bolagets främsta inkomstkälla.

Sanktionen mot Holmes börjar verka om cirka 60 dagar, och företaget säger att man har en dialog med CMS för att försöka bli av med förbudet.

Om detta inte lyckas får Elizabeth Holmes inte äga tillgångar i något företag med laboratorieverksamhet, vilket innebär att företaget måste stänga alla laboratorier, eller så behöver Holmes sälja sina andelar. Kort sagt är framtiden för Theranos mycket osäker.

Läs om Theranos hela resa genom att klicka på taggen "Theranos" nedan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.