Fotograf: Theranos

Hennes resa från 77 miljarder till 0 kommer att filmatiseras

En gång i tiden kallades hon för ”nästa Steve Jobs”. Nu görs en film om hennes misslyckande.

För två år sedan var hon världens yngsta kvinnliga miljardär enligt Forbes. Och inte nog med det – pengarna hade hon skrapat ihop helt på egen hand. Detta genom sin blodprovs-startup som värderades till över 9 miljarder dollar. 

Men framgången vände nästan lika snabbt som den kom. 

Nu är hennes nettotillgångar värderade till 0. Dessutom kommer en film snart göras om hennes resa från universitetsavhoppare till miljardär till flopp. 

Många som känner Elizabeth Holmes beskriver henne som ett geni. När hon gick i grundskolan lärde hon sig mandarin och sålde programmeringsmjukvara till kinesiska universitet. Och samtidigt som hon ansökte sin första patent läste hon på elituniversitet Stanford.

Men Stanford var inte rätt väg att gå enligt 19-åriga Elizabeth Holmes.

Efter ett år lade hon studierna på hyllan och blev entreprenör. 

Avhoppet från universitet och hennes svarta polotröja födde hennes smeknamn ”nästa Steve Jobs”. Den enda stora skillnaden mellan dem var att Elizabeth Holmes fick sin första miljard när hon var 30: Steve Jobs var tio år äldre. 

Elizabeth Holmes nålskräck var det största motivet bakom hennes startup Theranos. Med hjälp av Theranos skulle blodprovet snart bli enkelt, tillgängligt, tillförlitligt och billigt.

LÄS MER: Hennes startup värderas till 77 miljarder - och ska revolutionera läkemedelsbranschen

År 2010, sju år efter att Theranos grundats, var bolaget värderat till 1 miljard dollar. 

Plötsligt ifrågasattes det tidigare så hyllade bolaget. Av de 240 olika tester som Theranos erbjöd i slutet av 2014, gjordes endast 15 i den egenutvecklade hårdvaran Edison. Resten genomfördes med hjälp av traditionell laboratorieutrustning. Även en rad annan kritik har under de senaste halvåret forsat över Theranos och Elizabeth Holmes.

LÄS MER: Theranos kan bli första tunga startupen att falla - då spricker bubblan?

FÖRDJUPNING:  "Nästa Steve Jobs" blev dollarmiljardär vid 30 - men nu håller hennes startup på att implodera

Elizabeth Holmes dementerade anklagelserna, men vägrade lämna ut egen statistik med hänvisning till "affärshemligheter".

Och sen kom det första stora bakslaget: Forbes skrev ner värdet på bolaget med över 90 procent. I samband med detta värderades Elizabeth Holmes nettotillgångar till 0.  

LÄS MER: Då: Hennes förmögenhet värderades till 38 miljarder
Nu: Värdet beräknas till 0

I torsdags kom ytterligare ett bakslag. Theranos meddelade att USA:s tillsynsmyndighet har förbjudit Elizabeth Holmes att sätta sin fot i ett medicinskt laboratorium. Detta gäller för de två kommande åren. Även godkännandet för Theranos laboratorium i Kalifornien har återkallats.

Elizabeth Holmes resa är en intresseväckande, men ganska tragisk berättelse om ett supergeni som får allt, men sen lika snabbt förlorar det. En berättelse som har blivit så populär att den kommer att filmatiseras. 

Filmen ska regisseras av Adam McKay, som även är regissören bakom The Big Short. Huvudrollen spelas av Jennifer Lawrence. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.