Fotograf: Flickr

Ericssontopp är en av de mest inspirerande i Silicon Valley just nu

Mitt i allt Ericsson-tumult finner vi ett ljus som stavas Sukhinder Singh Cassidy. Hon har nämligen utsetts till en av Silicon Valleys mest inspirerande människor. 

Efter regn kommer solsken. 

Trots en skakig sommar för telekomjätten Ericsson kommer idag lite goda nyheter. Styrelsemedlemmen Sukhinder Singh Cassidy hamnade idag på Business Insiders lista, The Silicon Valley 100, som presenterar tech-dalens 100 mest inspirerande personer. 

LÄS ÄVEN: Ericsson misstänks för korruption – böter kan hamna i miljardklassen

Listan letar inte efter personer som har ett långvarigt rykte i Silicon Valley. Den letar snarare efter personer som haft inflytande under året som gått. Cassidy hamnar på plats nummer 75. 

”Efter att ha upplevt sexism på sitt första jobb i Silicon Valley förstod Cassidy att någonting i tech-branschen behövde ändras. Som gensvar skapade hon theBoardlist – en lista som hjälper startups och privata företag att hitta kvinnor som kan sitta som styrelsemedlemmar. Listan med potentiella kvinnliga styrelsemedlemmar är grundad helt på rekommendationer av handplockade och framgångsrika Silicon Valley-entreprenörer. Företaget har redan fått ihop 1000 kvalificerade kvinnor.”

Men theBoardlist är bara ett av Cassidys många verk.

Efter att två styrelsemedlemmar fick lämna Ericssons styrelse hoppade Cassidy in i telekomjättens styrelse. 

Hennes namn är dock inte särskilt välkänt i Sverige. Däremot på andra sidan Atlanten, i Silicon Valley, är hon lokalkändis. Hennes kunskap om den mytomspunna tech-staden i Kalifornien är för Ericsson ovärderlig. Därför blev det en av faktorerna som vägde tungt när hon valdes in till styrelsen – någonting som hon själv erkänner i en intervju med Veckans Affärer

”Ericsson får [genom mig] en relation med Silicon Valley, det vill säga kontakter och kopplingar till det kanske viktigaste ekosystemet i världen."

Cassidy har jobbat inom teknikbranschen i nästan 20 år. Hon har bland annat varit chef för Google i Latinamerika och Asien samt högt uppsatt chef  på venture capital-firman Accel Partners. 

Sedan fem år tillbaka driver hon företaget Joyus som verkar i korsningen mellan e-handel, video och mobilitet. Företaget strömmar modevideos och säljer i direkt anslutning till plaggen och produkterna som figurerar klippen. Modevideorna har spridits som löpeld på modesajter och sociala medier. 

LÄS ÄVEN: Så gick hon från Hooters-servitris till att bossa över miljardbolag


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.