Fotograf: Julio Cortez / TT

Därför planerar Hillary Clinton att fylla halva sin regering med kvinnor

Bara avsikten är historisk för en amerikansk presidentkandidat. 

Enligt vissa är Hillary Clinton den första amerikanska presidentkandidaten som tar feminism på allvar. Om hon blir vald har hon för avsikt att bilda en helt jämställd regering. 

LÄS ÄVEN: Rapport: Bolagen som är sämst i världen på jämställdhet

Tidningen New York Times intervjuade några medverkande i Hillary Clintons kampanj för att bättre förstå hennes strategier och mål om hon blir vald president. De medverkande avslöjade bland annat att Hillary Clinton hoppas på att bidra med en ”ny ton och samarbetskänsla i Washington”. 

En av hennes mål är att fylla sin regering med 50 procent kvinnor. Om hon når det målet kommer hon – liksom Kanadas premiärminister Justin Trudeau som nyligen gav Kanada sin första jämställda regering – bilda USA:s första jämställda regering. 

Enligt uppgifter ska Justin Trudeau ha avfärdat uppmärksamheten kring Kanadas kvinnotäta regering med orden "Det är ju 2015". 

Hillary Clinton fick idén i april, när hon tillfrågades om den kanadensiska regeringen i TV-programmet The Rachel Maddow Show. Och detta verkar fortfarande verkar vara ett viktig vallöfte för presidentkandidaten. 

LÄS ÄVEN: Jämställdhet – en fråga om lönsamhet

Fram till idag har det varit väldigt ovanligt med kvinnor i USA:s regering. Bara avsikten är historisk för en amerikansk presidentkandidat.

"Så vitt jag vet avsåg Obama aldrig det, trots att han uppenbarligen gjort vissa ansträngningar för att öka antalet kvinnor i regeringen.”, säger Kelly Dittmar , biträdande professor i statsvetenskap vid Rutgers University Camden.

Före president Bill Clintons tid som president satt det bara högst 20 procent kvinnor i regeringen. Under Bill Clintons tid vände siffran och vid en tidpunkt satt hela 41 procent kvinnor i regeringen. Under Obamas tid har det högst suttit 35 procent kvinnor i regeringen. 

LÄS ÄVEN: Näringslivets mäktigaste kvinna ska lära dig att konsumera

Enligt sajten Vox, vill Hillary fylla halva sin regering med kvinnor just för att inspirera. Forskning visar att kvinnor oftast styr på ett annorlunda sätt än vad män gör. De tenderar bland annat att fokusera på policys som gynnar kvinnor. Och när kvinnor får högre positioner inspirerar de andra kvinnor att nå lika högt.

Hillary planerar även att ändra på andra strukturer som har funnits i Vita Huset.

Istället för att göra affärer över en vända golf, planerar hon att ha personliga samtal över en drink. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST