AI-verktyget som ska göra det barnsligt enkelt att skapa attraktiva webbsidor

Kan bli ett tufft hot mot starka aktörer på marknaden. 

Vill du skapa en spännande webbsida, men vet inte riktigt vad du ska fylla den med för innehåll? 

Då kan israeliska bolaget Wix ha hittat lösningen på ditt problem.

Företaget har nämligen släppt ett AI-baserat verktyg för att skapa webbplatser, Wix ADI.

Marknaden för webbdesigntjänster beräknades till 24 miljarder dollar 2015 och förväntas växa till 29 miljarder dollar 2020, enligt det amerikanska analysbolaget IBISWorld. 

LÄS ÄVEN: Oxford-professor: Att leka med AI är som att leka med bomber

Nu räknar Bloomberg kallt med att Wix ADI kan utgöra ett riktigt tufft hot mot starka aktörer på marknaden som exempelvis Supersquare och Webbly.

Det vill säga dessa verktyg hjälper visserligen användarna att skapa moderna webbplatser, men kruxet är att det är upp till användaren att fylla dem med innehåll.

Genom Wix ADI – Artificial Design Intelligence räcker det med att uppge namn och yrke för att verktyget automatiskt ska leta upp information på nätet som passar profilen och därmed skapa en unik webbplats. 

Det AI-baserade verktyget söker dock inte bara igenom nätet efter information, utan utnyttjar också bolagets databas på 86 miljoner användare för att få ytterligare ”inspiration”.

Det går också att addera funktioner som e-handel, bloggar eller bokningssystem.

Wix ADI skapar antingen hela webbplatsen utan egentlig inblandning från användaren, men det går också att skapa en webbplats steg-för-steg med hjälp av AI-systemet.

LÄS ÄVEN: Ärrad stridspilot förlorar mot AI i flygsimulator

Wix har tio år på nacken och dess molnbaserade tjänst har till dags dato hjälpt 86 miljoner människor att skapa sin egna webbplatser.  Nu hoppas det Tel Aviv-baserade bolaget på att deras AI-verktyg ska revolutionera marknaden.

Bolagets vd, Avishai Abrahami, poängterar dock att webbdesigners inte ska vara rädda för att förlora sina jobb, utan menar att verktyget snarare stärker deras roll så att de kan lägga energin på mer innovativa och krävande uppgifter.

LÄS ÄVEN: Zuckerbergs nyårslöfte: Koda en personlig assistent

Wix noterades på New York-börsen i november 2013. 

Aktien har blivit en kursraket med en uppgång på 67 procent, enligt Bloomberg.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.