Roboten som får parkeringsplatsen att komma till dig

Ska kunna fixa en pakeringsplats under två minuter. 

Trött på att fickparkera i trånga köpcentrum eller vid smala gator i stan?

Nu kan problemet snart vara ett minne blott.

Orsaken är att kinesiska Yeefung Techology utvecklat en parkeringsrobot som kan fixa minsta lilla parkeringsruta under två minuter. Det snillrika är att Yeefung vänt på hela ekvationen och låter parkeringsplatsen komma till dig i stället för tvärtom.

LÄS ÄVEN: 19-åringens egendesignade bot har överklagat 160 000 parkeringsböter – och vunnit

Roboten kan enkelt göra sånär som omöjliga vändningar i 360-grader och behöver inga spår eller gps-positionering för att ta sig in eller ur den smalaste parkeringsruta. System kallas Geta – vilket står för ”Get a car”.

Precis som våra ögon kan upptäcka objekt i sin närhet använder Geta sensorer och laser för att kunna göra samma sak och navigera i förhållande till detta. Det hela är möjligt genom att systemet skickar en signal till en dator som innehåller en karta.  

Datorn instruerar i sin tur roboten vart den ska köra, enligt Reuters. Användaren behöver bara kalla på roboten med hjälp av en app. Sedan är det bara låsa bilen och låta parkeringen komma till dig, medan du själv lugnt kan gå in i ett köpcentra.

LÄS ÄVEN: Trött på att städa? – Elon Musks nästa storsatsning är här

Yeefung Technology räknar inte bara med att Geta ska kunna fixa små parkeringsytor på under två minuter, utan beräknas den även kunna spara 40 procent av parkeringsytorna i dagens samhälle genom att den komma in i den smalaste av parkeringsytor.

Det här kan bli oerhört viktigt med tanke på att kinesiska myndigheter räknar med att det rullar 200 miljoner bilar på de kinesiska vägarna inom fem år, enligt Reuters. 

I förlängningen kan man även säga att Geta skulle kunna ersätta så kallad valet parking – det vill säga personer som parkerar bilen åt dig när du ska vistas på flotta hotell eller besöka exklusiva restauranger.

LÄS ÄVEN: EU vill att arbetsgivare till robotar ska betala sociala avgifter

Bolaget har redan fått intressenter som brittiska bolag och myndigheter. Men smakar det så kostar det. En enda Geta-robot ligger på 150 000 dollar, enligt Reuters.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST