Fotograf: Youtube

Fick nobben 70 gånger – nu är hans bolag en unicorn

Att entreprenörer inte ska ge upp illustreras tydligt av Rob Hull. Han fick nobben 70 gånger av riskkapitalister innan han byggde upp sitt enhörningsbolag.

Lyssna inte på domedagsprofeter och fokusera på din business. Så lyder rådet från Adaptive Insights grundare och ordförande Rob Hull.

Han är ingen duvunge precis, utan har hunnit med att nobbas av riskkapitalister 70-talet gånger, tacklade finanskrisen 2008 och har byggt upp sitt unicorn-bolag (det vill säga ett bolag som värderas över 1 miljard dollar) inom finansiell mjukvara. Det berättar Business Insider.

Då det begav sig var det dock annat ljud i skällan.

Investerarnas invändningar rörde alltifrån hans vision om finansdirektörer verkligen skulle vilja lagra data i en molntjänst till att man inte skulle klara att konkurrera med jättar som Oracle och Microsoft.

LÄS ÄVEN: Klarna-grundaren gick på socialbidrag och fick nej överallt - idag är han miljardär med 1100 anställda

Investerare ifrågasatte också hur bolaget ska kunna tjäna pengar på medelstora bolag då den typen av affärsrelationer ofta inleds med mindre kontrakt.

”Vi mötte massa folk som talade om för oss varför vi skulle misslyckas”, säger han till Business Insider.

Rob Hulls 4 entreprenörstips:

1. Våga tro på din övertygelse och bered dig på att det kan bli väldigt ensamt när alla säger att du kommer att misslyckas.

2. Var sparsam och praktisk med vad du spenderar. Förstå din affärs- och kostnadsstruktur och hur du ska lyckas gå med vinst.

3. Håll järnkoll på cashflow för att styra ditt eget öde.

4. Var fokuserad. Lär dig vad du försöker att lösa och tappa inte fokus genom att försöka lösa ett för stort problem innan du har bevisat att du kan göra en nischad sak riktigt bra.

Rob Hull lyssnade dock inte på belackarna, utan har lyckats resa investeringar på totalt 170 miljoner dollar. 

Bolaget har också etablerat sig som ett av de ledande inom sin nisch – mjukvara för finansiell planering – så kallad Corporate Performance Management, CPM.

Adaptive Insights har 3 000 kunder i 85 länder och hamnade bland annat i analysbolaget Gartners ”magiska” kvadrant i år, där marknadsledarna i olika nischer utses.

Rob Hull tycker inte att entreprenörer ska låta sig nedslås av negativa investerarbesked, utan menar att riskkapitalbranschen, precis som andra branscher, går igenom olika cykler.

Därför bör man också lägga fokus på det du verkligen kan kontrollera – det vill säga att bygga din business, resonerar Rob Hull.

Det riktiga lågvattenmärket kom när Adapitive Insights skulle resa kapital vid mitten av 2000-talet. 

Riskkapitalbranschen hade knappt hunnit hämta andan efter att Dotcom-bubblan brustit och startup-bolag utan några större intäkter att tala om stod inte högt i kurs.

Det gick så långt att Rob Hull inte bara fick strunta i att betala lön till sig själv, utan han tvingades också överväga att sälja bolaget när han inte lyckades hitta investerare för sin Series B-runda.

Med tanke på namnet kan det tyckas något lustigt att just Monitor Ventures Jerry Angel blev räddaren i nöden. Genom honom lyckades Rob Hull få loss de 7 miljoner dollar han så väl behövde för att hålla bolaget flytande.

”Det är viktigt att hitta investerare som verkligen personligen kan identifiera sig med de affärsproblem som du försöker att lösa”, säger Rob Hull till Business Insider.

LÄS ÄVEN: Krönika: Kunde inte vara kvar - trots miljoner i lön

Senare drog han nytta av rådande finanskris 2008 och inriktade bolagets säljpitch på hur mjukvaran kan användas för att inte bara hantera finansfrågor, utan också kontrollera kostnader på ett betydligt mer effektivt sätt.

Det dröjde dock till 2012 innan budskapet verkligen satt sig och Adaptive Insight lyckades resa 130 miljoner dollar. 

Rob Hull är inte längre vd i bolaget, men har i egenskap av ordförande fortsatt med att sprida sina budskap.

Han drar tydliga paralleller mellan dagens investerarklimat samt hur det såg ut 2003 när han skulle resa såddkapital.

Rådet till kämpande entreprenörer är glasklart:

”Var säker på att du verkligen löser ett problem som människor är villiga att betala för och förlita dig på din intuition”, säger Rob Hull till Business Insider.

LÄS ÄVEN: Nu: Förmögenhet på 170 miljarder. Då: Sökte 30 jobb - fick 0

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.