Arbetslösheten sjunker – unga svenskar blir starkare på arbetsmarknaden

Andelen inskrivna på Arbetsförmedlingen har minskat från 7,5 till 7,2 procent. 

I slutet av juni var nära 346 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen. Detta är en minskning med 8000 jämfört med samma månad förgående år. Andelen inskrivna på Arbetsförmedlingen har därmed minskat från 7,5 till 7,2 procent. Detta skriver DN.

LÄS ÄVEN: Löfven: Vi har vänt utvecklingen i Sverige under de här åren

Minskningen av arbetslösheten är särskilt tydligt bland ungdomar, enligt Arbetsförmedlingen. Och det är i synnerhet de med gymnasieutbildning som står starka på arbetsmarknaden. 

"Vi ser att arbetsmarknaden är stark och att arbetslösheten fortsätter sjunka. Jobben blir fler och många unga kommer ut i arbete. Men samtidigt finns unga som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Gemensamt för dem är att de ofta saknar en fullständig gymnasieutbildning", skriver Johan Bissman tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Förra året i slutet av juni var 69 000 unga mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. I år ligger motsvarande siffra på 58 000. Det är en minskning med 11 000 och innebär idag en arbetslöshetsnivå på 11,1 procent för ungdomar. Motsvarande siffra var förra året 12,7 procent.

LÄS ÄVEN: Får fyrdubbel lön - om de skippar semestern

Bland inrikesfödda fortsätter arbetslösheten att minska. Den är nere på 4,1 procent i slutet av juni. Bland utrikesfödda ökade arbetslösheten till 21,1 procent. Arbetsförmedlingen menar att en förklaring till detta kan vara att antalet nyanlända har ökat. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium