Fotograf: Tomas Oneborg / TT

Antalet anmälda Stockholmsmäklare har fördubblats – sätter lockpriser

Kan bero på hetsen på bostadsmarknaden. 

Mer än hälften av alla anmälningar som har gjorts mot mäklare hittills i år rör Stockholmsmäklare och de anmälningar som ökar mest är de som gäller lockpriser i annonser. Detta skriver DN.

LÄS ÄVEN: Sluta drömma om en "bostadskarriär" - det är över nu 

Man kan nästan se en fördubbling av antalet anmälningar av Stockholmsmäklare jämför med samma period förra året. Fram till idag har 42 Stockholmsmäklare anmälts. Under samma period förra året blev bara 24 Stockholmsmäklare anmälda.

Runt 60 procent av de anmälningar som har kommit in i år rör mäklare i Stockholms län. Majoriteten av dessa handlar om att mäklaren har satt ett så kallat lockpris.

Om priset på förmedlingsobjektet väsentligt avviker från det bedömda marknadsvärdet eller om väsentligt ligger under det pris som säljaren är beredd att acceptera då har mäklaren satt ett lockpris.

LÄS ÄVEN: Nya bostadsköpares viktigaste bank: Mamma och pappa

Enligt DN gäller också en del anmälningar missförstånd vid budgivningar.

Värt att anmärka är att samtidigt som antalet anmälningar har ökat har även antalet registrerade mäklare ökat. Under de två senaste åren har antalet mäklare stigit från drygt 6660 till 6800. 


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.