Vill du bli lika framgångsrik som Elon Musk eller Warren Buffett? Använd 5-timmarsregeln

Regeln bygger på idén att det smartaste och mest framgångsrika sättet att lära sig på är att ägna sig åt medveten inlärning.  

Legendariske Benjamin Franklin lämnade grundskolan som 10-åring för att bli lärling hos sin far.  Som tonåring visade han inga talanger eller fallenhet för något annat än att läsa böcker. 

Då han dog 84 år gammal 1790 hade han inte bara hunnit bli en av USA:s mest respekterade statsmän, utan även en berömd uppfinnare, profilerad författare och framgångsrik entreprenör.

Michael Simmons, medgrundare av Empact, skriver i amerika Inc att man måste fråga sig vad som hände däremellan.

Bolagets vision går ut på att minska ”mental och finansiell fattigdom” genom att inspirera individer att nå sin fulla potential i livet. 

Michael Simmons menar att svaret på det som hände mellan uppväxten fram tills Benjamin Franklin lämnade jordelivet går att finna i en livsstrategi Michael Simmons väljer att kalla femtimmarsregeln.

Under hela sitt vuxna liv investerade nämligen Benjamin Franklin en timme per dag fem dagar i veckan på så kallad ”avsiktlig inlärning”.

Tiden la han på att skriva och läsa, skapa listor med personliga tillväxtmål och stämma av resultatet, forma en klubb för likasinnade, förvandla idéer till experiment och ägna både morgnar och kvällar åt att reflektera över livsfrågor, enligt INC.

Benjamin Franklin fick visserligen en timme mindre på sig att hinna med allt under dagen, men Michael Simmons menar att det den bästa tidsinvestering man kan göra.

Hans femtimmarsregel bygger på idén att de smartaste och mest framgångsrika människorna konstant ägnar sig åt just ”medveten inlärning”.

Michael Simmons nämner en rad levande exempel.

Den legendariske finansmannen Warren Buffett spenderar fem till sex timmar per dag med att läsa fem dagstidningar och 500 sidor årsredovisningar, Microsoft-grundaren Bill Gates läser 50 böcker per år, Tesla-grundaren Elon Musk läste två böcker om dagen under uppväxten och tv-drottningen Oprah Winfrey ser just bokläsning som en starkt bidragande orsak till sina framgångar.

Så hur ska man då göra för att få femtimmarsregeln blir del av ens naturliga liv?

Michael Simmons svar på den frågan är att skapa fritt utrymme åt sig själv.

Genom att ”slösa” med dagen får vi chans till alltifrån att planera vår inlärning och grubbla för att få perspektiv på saker.

Han exemplifierar med ett säljsamtal. De flesta säljare gör viss research innan man ringer, genomför samtalet och sparar eventuella anteckningar för att sedan kunna fokusera på nästa säljsamtal. 

En person med inlärningsfokus tänker i stället igenom vilken färdighet man vill träna, tränar dessa under samtalet och reflekterar sedan över vad man har lärt sig.

Michael Simmons menar att den vill lära sig extra mycket bör bjuda in en kollega till samtalet för att få ärlig feedback efteråt.

Promenader är också en genväg till kreativa genombrott – kompositören Ludwig van Beethoven, evolutionsforskaren Charles Darwin och Apple-grundaren Steve Jobs var samtliga fanatiker vad gällde just promenader, enligt Michael Simmons.

Han menar att många människor spenderar arbetsdagen med att mäta hur mycket man har gjort.  Följden blir att man stressar igenom dagen och minskar sin ”förbättringskurva”. 

Femtimmarsregeln vänder upp och ned på ekvationen. Varje händelse är ett tillfälle att förbättras. 

Läsning av minst en bok per vecka är det enklaste sättet att komma igång, enligt Michael Simmons. 

LÄS ANDRA ARTIKLAR OM HUR MAN NÅR FRAMGÅNG: 

Största karriärfaktorn - förklarar hälften av all framgång

Stanford-forskaren: "Det råder en allmän missuppfattning om att man måste offra sin egen lycka för att nå framgång"

14 saker framgångsrika människor gör på helgen

15 bästa länderna för din karriär

Mentala knepen som gjorde honom till dollarmiljonär - redan vid 22


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.