Fotograf: Maja Suslin/TT

Löfven: Vi har vänt utvecklingen i Sverige under de här åren

Statsminister Stefan Löfven slår sig för bröstet och menar att regeringen vänt Sverige. 

Med drygt två år kvar till valet har regeringen "vänt utvecklingen i Sverige och nu ska det här växlas över" så att vanliga människor ser att det blir fler människor i skolan och vården.

Det sade statsminister Stefan Löfven till SVT på tisdagsmorgonen.

"Vi har en arbetslöshet som sjunker, sysselsättning som stiger och investeringar som ökar", sade han.

I sitt tal i Almedalen på tisdagskvällen kommer statsministern att fokusera på "hur mycket han tror på Sverige". Han ska tala om hur regeringen ska ta sig an och rusta upp de utsatta områdena, bekämpa brottsligheten och knäcka arbetslösheten.

"Det är ett långsiktigt, tålmodigt arbete så att människorna i det utsatta området också ska känna framtidstro", sade Stefan Löfven.

Statsministern kritiserade Moderaternas förslag om hur fler enkla jobb ska skapas och hänvisade till regeringens förslag om statliga beredskapsjobb, som också kan utvidgas till det privata och till landsting och kommuner, som bättre för att få människor i arbete.

"När man arbetar ska man kunna leva på sin lön, det är min bestämda uppfattning", sade han

Han försvarade också beslutet om att låta Vattenfall sälja sina kolkraftverk i Tyskland och sade att alternativet var att behålla och fortsätta att driva dem, vilket skulle varit mycket dyrt.

"Det är en himmelsvid skillnad på vår miljöpolitik och den förra regeringens", sade han.

Beträffande flyktingsituationen sade Stefan Löfven att han för den politik han "fört hela tiden, att andra ska ta ansvar" och att regeringens åtgärder gör att antalet som kommer har minskat radikalt och fler andra länder tar emot.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.