Fotograf: Johan Nilsson/TT

Amerikansk skribent: Vi borde jobba som i Sverige

USA fortsätter att fascineras av Sveriges påstått korta arbetsdagar. En amerikansk tidning har tagit fram fem skäl till varför USA borde ta efter Sverige.

I höstas blev ett knippe artiklar om att Sverige infört sex timmars arbetsdag virala i internationell media. Det hela började med en artikel i den svenska tidningen Chef där en vd berättade att hans företag inför sex timmars arbetsdag. Artikeln översattes och lyftes i bland annat amerikanska CNN och The Guardian.

Men någonstans på vägen missförstod en engelskspråkig journalist det hela och bytte vinkeln till att hela Sverige hade börjat införa kortare dagar.

Hursomhelst fortsätter det svenska försöket att fascinera och förfära. Det senaste inlägget i debatten kommer från Business Insider som har listat fördelarna som USA skulle kunna vinna på att ta efter Sveriges påstått kortare dagar.

Skribenten Anthony Karge skriver om hur Sverige är ett föredöme vad gäller att uppnå ett liv med mer fritid och mindre arbete, och noterar att den här debatten fördes internationellt redan innan den stora depressionen på 30-tal.

LÄS MER: Professorn: "Vi borde bara jobba två timmar per dag"

Karge har fem skäl till varför USA borde snegla på Sverige.

1. Produktiviteten blir bättre. När Sverige testade att låta sjuksköterskor behålla samma lön men arbeta sex timmar om dagen kom man fram till att produktiviteten ökade markant. Personalen skötte sina arbetstider bättre och antalet sjukdagar minskade med så mycket så att det sparade in hälften av vad experimentet kostade.

2. Andra anledningen är att alla industrier kan få det att fungera. Karge skriver här om att affärsledare lätt kan tro att sex timmars arbetsdag inte fungerar inom just sin verksamhet. Som motbevis nämner han då Toyota som för mer än tio år sedan reducerade antalet arbetstimmar. Något som resulterade i mindre personalomsättning, lättare att hitta bra personal att anställa, kapitalkostnaden är betydligt lägre samtidigt som stämningen är betydligt gladare.

Om Toyota kan få det att fungera kan även USA:s industrier få det att fungera, menar Karge.

LÄS MER: Dålig produktivitet med stressade anställda

3. Ytterligare en anledning som pekas ut är att personalen blir gladare. Detta medför i sin tur att produktiviteten ökar. Än en gång återkommer Karge till att detta medför färre sjukdagar bland de anställda. 

En glad arbetsplats är enligt honom dessutom en mer pålitlig arbetsplats. Det faktum att de anställda tar ledigt mindre och är lättare att behålla skulle kunna väga upp för den extrakostnaden som fler anställda medför.

4. Fjärde anledningen är helt enkelt för att det redan har visat sig fungera när man experimenterat med det i mindre skala. Där nämns exempel som möjligheten att arbeta hemifrån eller att man arbetar mer övriga fyra dagar för att kunna vara ledig den femte. Visserligen är detta inte samma sak som sex timmars arbetsdag, men det är ändå steg i den riktningen.

5. Till sist menar Karge att det är utmaning som är värd att försöka ta itu med. Ingen har sagt att det kommer att vara lätt men det är värt utmaningen för att uppnå ett liv med mindre arbete och mer fritid.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST