Därför hjälper meditation dig att fatta beslut

Ny studie visar att de som mediterar är mer medvetna om sina beslut. Detta kan i förlängningen leda till bättre beslutsfattande.

Forskare i England har lyckats leda i bevis att meditation gör oss mer medvetna om våra undermedvetna aktiviteter i hjärnan.

LÄS ÄVEN: Så tränar du upp din viktigaste muskel - hjärnan

Studien skedde vid Sussex-universitetet i Storbritannien och omkullkastar tidigare forskning om människans fria vilja och hur vi fattar undermedvetna beslut, enligt ScienceAlert.

Något som chefer ofta kallar att gå på "magkänsla".

Till saken hör att en studie från 1983 tittade på hur mycket kontroll individen har när man fattar beslut.

Experimentet skedde genom mätningar av tidsskillnaden mellan viljan att trycka in en knapp och när det faktiskt skedde

Slutsatsen blev att vi inte har så fri vilja över vår kropp som vi tror oss ha.

LÄS ÄVEN: Obamas drömjobb efter Vita huset: Sälja enfärgade t-shirts på Hawaii

I den nya studien skedde ett liknande experiment, men här undersöktes i stället om meditation kan påverka tiden mellan viljan att trycka och själva tryckandet.

57 personer ingick i studien, varav en grupp på 11 individer som regelbundet utövar meditation.

Forskarna fann att de som regelbundet mediterade hade ett gap på 149 millisekunder, medan den icke-mediterande gruppen låg på betydligt kortare 68 millisekunder.

Forskarnas rön ger vid handen att den som mediterar har ett bättre samspel med den omedvetna delen av hjärnan och därför tidigare upptäcker vilka beslut som är på gång än de som inte mediterar.

ScienceAlert konstaterar att resultaten inte behöver innebära att vi går runt och tror att vi kontrollerar våra liv medan de styrs av våra omedvetna beslut.

Den visar dock att vi inte har ägnat tillräckligt mycket uppmärksamhet åt vilka delar som ingår i vårt beslutsfattande samt hur vi kan få bättre kontakt med dessa genom exempelvis meditation.

LÄS ÄVEN: Får fyrdubbel lön - om de skippar semestern

Studien är visserligen begränsad till 57 deltagare och forskarteamet har heller inte undersökt en rad olika hjärnaktiviteter, vilket skedde vid studien 1983.

Forskningen tyder ändå på att regelbunden meditation kan göra oss mer medvetna om våra beslut och i förlängningen leda till att vi fattar bättre sådana.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant