Fotograf: Anders Wiklund TT

Alliansen: Regeringen försämrar vanliga människors ekonomi

Regeringen håller på att tappa greppet om ekonomin.

(Direkt) Regeringen Löven håller på att tappa greppet om de offentliga finanserna och kostnadsutvecklingen, misslyckas med sitt jobbmål, försämrar vanliga människors ekonomi och företagens villkor.

Det hävdade Alliansens fyra partisekreterare vid en pressträff i Visby på tisdagen. De har låtit riksdagens utredningstjänst granska hur väl Stefan Löfvens regering lever upp till de löften de gav i valrörelsen.

Moderaterna partisekreterare Tomas Tobé sade att "regeringen tappar greppet om ekonomin", och lyfte fram att regeringens egen prognos pekar mot utgiftsökningar i transfereringssystemet på 77 miljarder kronor till 2020 och att regeringen nästa år lånar 85 miljoner kronor varje dag.

LÄS MER: Löfven: Vi har vänt utvecklingen i Sverige under de här åren

"Vår poäng är att man har ett val, antingen gör man besparingar eller så låter man kostnaderna skena", sade han.

Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare, konstaterade att regeringens egna expertmyndigheter sågar möjligheterna att nå jobbmålet om lägst arbetslöshet i EU 2020.

"Det finns inget som talar för att detta kommer att nås", sade han.

Liberalernas Maria Arnholm presenterade den tredje "svekpunkten" och hänvisade till siffror om att minst 1,3 miljoner svenskar fått höjda inkomstskatter bara två år efter att Socialdemokraterna i valrörelsen lovade att inte försämra vanliga människors ekonomi.

"En vanlig barnfamilj har fått mellan 14.000 och 17.000 kronor mindre i plånboken", sade Maria Arnholm. Här räknas skattehöjningar på grund av sänkt uppräkning av den statliga inkomstskatten, minskat avdrag för ROT, skatt på alkohol och skatt på driv medel in.

LÄS MER: "Sverige har en unik chans att bli en stormakt inom digital infrastruktur - nu krävs politiska ambitioner"

Enligt de fyra alliansföreträdarna försämrar regeringen också villkoren för företagande.

"Man ökar skatten med 32 miljarder kronor för företagen bara i år. Man tar en 100-lapp och ger tillbaka 2 kronor", sade Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

Hon sade också att regeringens förslag om ökat sjuklöneansvar för företagen går helt i fel riktning.

De fyra partisekreterarna meddelade också att de i höst kommer att lägga en gemensam motion i riksdagen med fyra reformer för bättre integration i skolan. Det handlar om högre lön till skickliga lärare, med 52 miljoner extra utöver dagens nivå till 600 nya karriärlärartjänster, om att införa ett obligatoriskt aktivt skolval i Sveriges samtliga kommuner, om att ge rektorer långtgående befogenheter att prioritera om i timplanen så att nyanlända ska kunna nå målen i de viktigaste basämnena samt om riktade insatser för nyanlända elever under sommarlovet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST