5 tech-höjdare: Så gick det när vi körde digital detox

Sommarledigheten är här och det gäller att hinna koppla av rejält för att återvända till jobbet laddad som en Duracell-kanin. Här delar 5 techhöjdare med sig av digitala detox-minnen.

Sommaren har kommit och nu är det många som försöker hålla sig undan från mobilen och mejlkorgen för att komma tillbaka uppfriskade till jobbet. Men det kan vara svårt att lyckas med en avvänjningskur.

Bloomberg har intervjuat fem toppchefer i USA:s techindustri om deras bästa digitala detox-minnen

1. Fick nog av alla insekter

Todd LaBeau, vice vd för digital marknadsföring och sociala medier vid Lindsay, Stone & Briggs:
Berättar att familjen under 20 år haft som tradition att åka till en stuga vid en sjö för att fira USA:s nationaldag den 4 juli. Men området har knappt någon mobiltäckning – förutom vid toppen av en hög kulle.

En dag klättrade han upp för att ta ett timslångt samtal i 35 graders hetta. Han var dock inte själv, utan det surrade av insekter som bet honom och förvandlade samtalet till en plåga.

Det goda händelsen förde med sig är att han numera blankt struntar i om han har nätuppkoppling. Vid nödfall tar han bilen till en rastplats med wifi.

2. Placerade mobilen under vindrutans torkarblad

Thom Gruhler, vice vd för appar och tjänster på Microsoft:
Hade en sexveckorsperiod när han övervakade flera kampanjer som introducerades vid ungefär samma tidpunkt. Hade telefonen i sin omedelbara närhet dygnet runt och det tog hela tiden hus i helvete.

En morgon när han vaknade upp till hundratals e-postmeddelanden fick han nog och satte mobilen under vindrutans torkarblad. Han visste visserligen att e-posten förr eller senare måste hanteras, men fick ändå sinnesfrid under bilfärden.

3. Låste in iPhone i kassaskåp

Sonita Lontoh, vice vd för marknadsföring vid Siemens Digital Grid:
Berättar hur skulle åka till den indonesiska ön Bali för att "lätta på trycket" och bad frontdesk att låsa in hennes iPhone och Blackberry i ett kassaskåp under vistelsen. Det var tufft till en början, men allteftersom kunde hon byta perspektiv från att ständigt vara uppkopplad och distraherad till att endast fokusera på avkoppling.

4. Sparkade mobilen i vattnet

Curtis Boyd, grundare och tillförordnad koncernchef vid Future Solutions Media:
Befann sig på semester i Grekland på en yacht och insåg att han svarade på flera affärssamtal och mängder av sms varje dag. Han stod ut ända till en kund snäste åt honom. Då såg han rött och sparkade i telefonen i vattnet.

5. Detoxade och såg livet klarare

Brenda Reynolds, grundare BKR Consulting
Befann sig i Italien med dåvarande pojkvännen och försökte undvika att besvara e-post. Problemet en icke-fråga när telefonen ramlade ur fickan och trillade ned i en toalettstol. Hon lyckades "fiska" upp mobilen ur toaletten, men alla försök att få igång den misslyckades.

Till en början kände hon ett obehag över att vara "offline" men när hon fick tid över att fokusera på sin pojkvän insåg hon att han inte var rätt för henne och dumpade honom.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.