Fotograf: Thibault Camus / TT

Svenska storbolag på efterkälken – lever inte upp till klimatlöften

Bara 14 av 79 har rapporterat klimatmål i linje med det nya internationella klimatavtalet som klubbades igenom i Paris. 

Det har gått ett halvår sen det nya internationella klimatavtalet klubbades igenom i Paris. Trots detta har bara 17 procent av de svenska storbolagen rapporterat klimatmål som är i linje med avtalet. Detta skriver SvD.

LÄS ÄVEN: Ikea storsatsar på solceller – ska drivas helt förnyelsebart om 4 år

Inför mötet var det många företag som skrev under åtaganden om att minska sin klimatpåverkan. SvD hänvisar till analysorganisationen CDP som menar att det rör sig om 363 bolag som gjort över 650 åtaganden.

Detta ser ju bra ut till en början. Dock är det inte hela sanningen. 

I Sverige är det bara 14 företag av de 79 stycken på Stockholmsbörsens storbolagslista som antagit mål i linje med Parisavtalet.

Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, pratar om det tråkiga fyndet med SvD:

”Det här visar att klimat fortfarande inte är en del av affären. Utifrån ett finansieringsperspektiv finns ingen möjlighet att värdera tillgångar om du inte kan se hur bolagen anpassar sig till de här problemen”, säger han och fortsätter. ”Sverige ses som ett land som ligger långt fram, så om det ser ut såhär i Sverige, hur ser det då ut i resten av världen?”

LÄS ÄVEN: Vattenfalls nya mångmiljardinvestering: bygger rekordstor vindkraftpark

De bolag som har hamnat mest på efterkälken är banker och kapitalförvaltare. Andra exempel är Volvo, SSAB och Sandvik.

Till SvD säger Sasja Beslik att det kan bero på att det inte finns någon plan för hur målen ska nås. Sasja Beslik målar upp Parisavtalet som ”ett av de största misslyckanden från Paris”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST