Fotograf: Tomas Oneborg / TT

Nya bostadsköpares viktigaste bank: Mamma och pappa

Nästan tre av fyra som köper sin första bostad får hjälp med finansieringen av sina föräldrar. 

Nya bostadsköpare klarar inte första bostadsköpet på egen hand. Enligt en rapport av Mäklarsamfundet är föräldrarna de viktigaste medfinansiärerna. Utöver detta visar rapporten att faktorer som ett litet utbud och medias rapportering påverkar bostadsmarknaden.

LÄS ÄVEN: Nu faller bopriserna - här är mäklarens tips inför sommarens bostadsaffärer

Enligt en medlemsundersökning från Mäklarsamfundet uppgav 73 procent av de tillfrågade fastighetsmäklarna att förstagångsköparen får hjälp av någon utöver banken med finansieringen av den första bostaden. De vanligaste medfinansiärerna är föräldrarna och de är inte heller ovanligt att de står med som delägare eller medlåntagare till bostaden.

”Vi ser tydligt att allt fler bostadskonsumenter, framförallt de som ska in på marknaden för första gången, saknar tillräckligt sparande. Det i kombination med kraftig prisutveckling och bankernas skärpta krav påverkar i allt högre utsträckning människors framtidsmöjligheter. Den utveckling vi ser är oroande, den första bostaden är en avgörande pusselbit i livet”, säger Ingrid Eiken, VD, Mäklarsamfundet.

LÄS ÄVEN: Sluta drömma om en "bostadskarriär" - det är över nu

Utöver detta visar rapporten att fastighetsmäklarna tror att ett litet utbud och medias rapportering är de faktorer som påverkar bostadsmarknaden mest. Dock ser det lite olika ut beroende på om man köper småhus eller bostadsrätt. 

Hela 71 procent av de fastighetsmäklarna som förmedlar småhus tror att ett litet utbud hade stor påverkan. Andelen som tror detta har dock minskat med 13 procent jämfört med en tidigare likadan undersökning. 64 procent bedömde att media har stor påverkan på småhusmarknaden. Den tredje faktorn som 61 procent tror påverkar är räntan.

Bland de mäklare som förmedlar bostadsrätter toppar medias rapportering som den faktorn med störst påverkan – hela 64 procent tror detta. 61 procent tror dessutom att ett bankernas restriktiva utlåning påverkar. Bara 59 procent anser att ett litet utbud påverkar. Detta är en minksning med 19 procent jämfört med den förra undersökningen. 

LÄS ÄVEN: Borättspriser faller i Stockholm – största nedgången på 8 år


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.