Fotograf: Maria Eklind

Nu faller bopriserna - här är mäklarens tips inför sommarens bostadsaffärer

Både köpare och säljare bör tänka på vissa saker om man planerar göra bostadsaffärer i sommar.

De senaste årens snabba prisökning på bostadsmarknaden håller nu på att klinga av. I storstadsregionerna upplevde man till och med en prisminskning det senaste kvartalet, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

"Bakom inbromsningen ligger dels att införandet av amorteringskravet bidrog till att tillfälligt dra upp utbudet av objekt till salu och dels att en ökad oro i omvärlden nog fick en del köpare att tveka. Effekterna av tidigare räntesänkningar håller nog också på att klinga av, vilket kan ha bidragit ytterligare", säger Tor Borg, chefsekonom SBAB.

Under sommaren förväntar man sig, i vanlig ordning, ett minskat utbud av bostäder på marknaden, och priserna förväntas ligga stilla.

LÄS ÄVEN: Experterna förklarar - så påverkas svenska bopriser av Brexit

Det fallande antalet bostäder ute gör det svårt att göra några lägenhetsklipp under sommaren för den som planerar lägenhetsköp, skriver DN. Tidningen har pratat med Eddy Löjdkvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling, om sommarens bostadsmarknad.

"Generellt på senare år har det inte blivit billigare under semesterperioder. Det är vanligare med att priset går ned i slutet av augusti och i september", säger Eddy Löjdkvist.

Vill man sälja bör man alltså inte vänta länge. Till skolstarten förväntas utbudet öka. Vidare tipsar han om att välja en mäklare som inte är på semester då lägenheten ska visas.

"Nu när priserna har gått ned är det också bra att ha en realistisk prisbild som säljare", säger Eddy Löjdkvist till DN.

Slutligen ger Löjdkvist rådet som gäller även resten av året.

"Sätt din budget och se till att hålla dig till den. Ha inte heller alltför bråttom och hasta in i något", säger han.

LÄS ÄVEN: Sluta drömma om en "bostadskarriär" - det är över nu

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.