Chefsjurist hävdar att han uppfann "iPhone" – stämmer Apple på 85 miljarder

Hans uppfinning utgör själva kärnan för iPhone, iPod och iPad. 

En affärsman från Florida, Thomas Ross, hävdar att han uppfann förlagan till ”iPhone” redan 1992. Han kallar uppfinningen Electronic Reading Device, ERD, och hävdar att den utgör själva ”kärnan” för iPhone, iPod och iPad.

LÄS ÄVEN: Geniala tricket som trollar fram mer utrymme i din iPhone

”Rätt ska vara rätt”.

Så förklarar den Florida-baserade affärsmannen Thomas Ross att han nu stämmer Apple på den smått osannolika summan tio miljarder dollar, motsvarande 85 miljarder kronor.

Det är mer regel än undantag att lycksökare stämmer oerhört framgångsrika personer eller bolag i jakt på snabba pengar. Men Thomas Ross är inte bara övertygad om att Apple har stulit hans idé kring Electronic Reading Device, utan anser också att han har en chans mot ett av världens största och rikaste bolag.

Den smått osannolika historien, inte minst med tanke på summan det rör sig om, startade med att han i början av 1990-talet insåg att man borde skapa en enhet som klarar av allt i stället för att man ska behöva släpa runt på massa enheter, vilket var vanligt vid den tiden.

Han drog nytta av sin erfarenhet som mjukvarukonsult och tecknade ett antal tekniska skisser mellan maj-september 1992. Arbetet resulterade i något som han kallade Electronic Reading Device, ERD.


Bilderna på ritningarna är från The Guardian

Enligt domstolsdokumenten såg Thomas Ross en apparat framför sig som ”lät dig läsa en berättelse, en novell eller nyhetsartiklar men också titta på bilder, videopresentationer eller till och med filmer på en platt touchsceen”.

Apparaten skulle även fungera som en telefon och ett modem och ha rundade kanter i olika storlekar. Han ansökte om patent i november 1992, vilket var 4 år före att världens första Palm Pilot såg dagens ljus och 15 år innan den första iPhone-modellen.

Uppfinningen nådde aldrig längre än designstadiet och han försökte aldrig jaga några investerare eftersom han är en ”tyst man”. Han var heller inte stadd i kassa vid den tiden, vilket gjorde att han missade att betala in avgiften till amerikanska motsvarigheten till Patent- och Registreringsverket, US Patent and Trademark Office. Patentet hävdes 1995.Idag arbetar Thomas Ross som chef på en advokatbyrå och försöker bekämpa it-jätten genom lagen om upphovsrätt. Bevisföringen kan tyckas något tunn då ett av argumenten bygger på Steve Jobs skryt 1996 om att Apple alltid varit ”skamlöst när det gäller att stjäla idéer”. Thomas Ross advokat skickade i alla fall ett ”upphöra och avstå”-brev till Apples koncernchef Tim Cook i mars 2015.

LÄS ÄVEN: Tim Cook medgav precis att priset på iPhone kan vara för högt

Apples juridiske rådgivare, Jeffrey Laskey, svarade dels med att Thomas Ross endast kommit med anklagelser och inga bevis för att Apple stulit hans idé, dels att Thomas Ross uppfinning inte har några likheter med exempelvis iPhone, enligt The Guardian.

Thomas Ross nöjde sig dock inte med svaret, utan skickade in en stämningsansökan den 27 juni där han inte bara kräver att Apple ger upp patenten från ”hans design”, utan också vill ha ett skadestånd på 10 miljarder dollar.

Thomas Ross sticker dock inte under stol med att han slåss mot några av världens bästa advokater, enligt The Guardian.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST