Fotograf: Manu Fernandez /TT

Den här kluriga intervjufrågan hjälper Facebook att sortera ut själviska kandidater

Facebook satsar på anställda som är grupporienterade.

En anställning kan vara ett företags största investering och därmed ha stor betydelse för dess framtid. För de flesta företag räcker det därför inte bara att kandidaten har teknisk kompetens. Kandidaten måste även ha social kompentens.  

LÄS ÄVEN: Facebooks styrelse kuppar - vill begränsa Zuckerbergs makt

På Facebook är det sistnämna en ytterst viktig förmåga, enligt Business Insider som hänvisar till en nyligen publicerad artikel i Harvad Business Review. Facebook försöker bara anställa människor som är grupporienterade. 

Att enbart be kandidaterna berätta om den senaste gången de jobbade i grupp är dock inte Facebooks grej. Facebook vill göra det betydligt klurigare än så och ställer därför en fråga som kräver extra eftertanke. Frågan som Facebook använder sig av är: ”Kan du nämna fyra personer vars karriär du har ändrat”

Enligt Harvad Business Review är detta ett effektivt sätta att sortera ut imperiebyggande, självcentrerade och gnälliga kandidater. De kandidater som går vidare i anställningsprocessen besvarar frågan genom att tydligt visa på att de prioriterar företaget i första hand och sig själva i sista hand. 

LÄS ÄVEN: Så ska EQT skapa Europas Google och Facebook 

Facebook försöker med andra ord anställa folk som ger mer än vad de tar.  Enligt Business Insider är detta det bästa man kan göra för att den anställda ska känna sig framgångsrik och för att företaget ska undvika kontorspolitik som kan hämma produktiviteten. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST