Bota sittepidemin på kontoret – introducera gåmöten

Att sitta är det nya röka. 

Att sitta ner hela dagarna, som de flesta kontorsnissar gör, är bland de värsta sakerna man kan göra. En del säger till och med att det är det nya röka. Dock finns det en räddning: Gåmöten. 

LÄS ÄVEN: 19-åringens egendesignade bot har överklagat 160 000 parkeringsböter – och vunnit

De flesta vaknar på morgonen och sätter sig vid frukostbordet. Sen sätter de sig i bilen och åker till jobbet. Väl på jobbet sätter de sig i kontorsstolen och jobbar några timmar. På lunchen sätter de sig vid sina kollegor och äter. Därefter återgår de till en sittande ställning i kontorsstolen. När dagen är slut sätter de sig i bilen och åker hem för att sedan sätta sig i soffan framför TV:n. 

Du kanske känner igen dig? 

Ett sätt att motverka stillasittandet i ditt arbetsliv är att börja med gåmöten. Forskning har visat att promenera är en av de bästa saker man kan göra för att motverka effekterna av stillasittande, enligt Business Insider

En pilotstudie som genomfördes på Miami-universitet visade att om man ersätter ett vanligt sittande möte med ett gåmöte leder det till ett aktivare liv över lag. I genomsnitt ökade de medverkandes högintensiva träning med tio minuter per vecka. 

Deltagarna i studien sa också att det var mer fokuserade under mötena eftersom de inte kunde göra andra saker på sin dator under tiden. En del använde också mötena som ett sätt att koppla bort stress. 

LÄS ÄVEN: Säljstrategen: Glöm allt vad ödmjukhet heter – i alla fall om du vill bli en toppsäljare

Det ska dock tilläggas att det bara var en pilotstudie med 17 personer. Därför är det svårt att säkerställa effekten. Trots detta borde det inte skada att introducera gåmöten på kontoret. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST