Fotograf: Jonas Ekströmer

Styrelseordförande om sparkad Ericssonchef: ”Har inte att göra med korruption”

Tvingades avgå i slutet av maj. 

I slutet av maj sparkades Ericssons före detta Asienchef under dramatiska omständigheter. Ericssons styrelseordförande, Leif Johansson, gör ett undantag och kommenterar fallet. Han menar att det inte har någonting att göra med misstankarna om korruption. 

LÄS ÄVEN: Ericsson misstänks för korruption – böter kan hamna i miljardklassen

Enligt Di ska personal från Ericsson ha dykt upp på den före detta Asienchefen Mats H. Olssons kontor i slutet av maj och fråntagit honom nycklar, passerkort och dator. Mats H. Olsson ska även ha eskorterats ut ur byggnaden. 

Ericssons styrelseordförande, Leif Johansson, menar att varför bolagets Asienchef tvingades avgå i förtid i maj "inte har att göra med korruption, baserat på den kunskap vi har i dag". Detta enligt uppgifter från Bloomberg. 

LÄS ÄVEN: Dramatiska siffror: 25 000 Ericsson-anställda kan få gå

Leif Johansson påpekar även att han i detta fall frångår principen om att inte ge kommentarer om individer på bolaget och deras anledning till att lämna företaget.

"På grund av väsentlig spekulation om att korruption var anledningen till att Olsson fick avgå, tog vi beslutet att göra det här undantaget och ge upplysningar utifrån den information vi har tillgänglig i dag", uppger Leif Johansson i ett mail, enligt Bloomberg. 

Amerikanska myndigheter har under juni granskat telekomjätten för korruption i Kina. Det har även kommit fram att det betalats otillbörliga löner till ledningen och dessutom är företaget misstänkt för korruption i Grekland. 

LÄS ÄVEN: Nya misstankar: Ericsson har mutat Greklands regering


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.