Fotograf: Doppler Labs

Hörlurarna som låter dig skräddarsy ljuden i din omgivning samtidigt som du lyssnar på Mozart

Hörlursbolaget Doppler Labs har precis lanserat sin första massprodukt. 

De trådlösa hörlurarna som Doppler Labs tillverkar skiljer sig från de du tidigare har haft i öronen. Doppler Labs nya hörlurar Here One tillåter dig inte bara att lyssna på klassiska toner från Mozart eller de senaste popdängorna från Rihanna. De låter dig också kontrollera ljuden från din omgivning genom att du kan tona ner, förstärka eller förvränga dem. 

LÄS ÄVEN: Hörlurarna som låter dig styra ljud från omgivningen drar in 145 miljoner

Hörlurarna är kopplade till en app som låter dig kontrollera vilka ljud du hör. Det handlar inte bara om att du kan sänka eller höja ljudet från din omgivning: Du kan välja exakt vilka ljud du vill sänka eller höja. Om du är på en konsert kan du till exempel justera så att basen hörs mer. Eller om du spatserar runt i storstan kan du sänka bullret från trafiken. 

Förra sommaren drog Doppler Labs in drygt 635 000 dollar, motsvarande 5,5 miljoner kronor, på mindre än en månad i sin Kickstarter-kampanj och de fick en kölista på närmare 100 000 personer som ville testa deras succéhörlurar. Efter att ha tagit in 17 miljoner dollar, motsvarande 145 miljoner kronor, på en investeringsrunda började techbolaget producera sina efterfrågade produkter. De satsade främst på musikfantaster som ville använda hörlurarna under konserter. 

LÄS ÄVEN: Twitter storinvesterar i Soundcloud – drar totalt in 800 miljoner

Dock var inte musiksatsningen den bästa, enligt Business Insider. De gamla hörlurarna kändes mer som någoting man tog på sig då och då än något man använde regelbundet.

Även om musikälskare var huvudsegmentet för produkten såg man att hörlurarna faktiskt mest användes av andra segment. Enligt Doppler Labs chef, Noah Kraft, är de bästa användarna personer som jobbar i ett öppet kontorslandskap, pendlare och personer med nedsatt hörsel. Detta var ju inte Dopplers områden från början, men nu storsatsar företaget på dagliga användare. 

LÄS ÄVEN: Lady Gagas manager ska hjälpa Spotify att slå Apple och Jay Z

För Business Insider berättar Noah Kraft om några nyckelfunktioner som de nya hörlurarna kommer att erbjuda.

Den första funktionen är ”anpassad filtrering”. Funktionen innebär att de filter som hörlurarna har är mer specifika. De kommer kunna rikta in sig på olika ljud som till exempel en person som talar, sirener eller en skrikande unge.

Den andra funktionen är ”skiktad lyssning” och gör att man som lyssnare kan kombinera olika saker man vill lyssna på. Det kommer till exempel vara möjligt att lyssna på rock och kombinera detta med skönsång från fåglar. 

Trots att de nya funktionerna är i huvudfokus är företaget medvetna om att de också måste erbjuda sina kunder en hög standard när det gäller ljudkvalitet för musik. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST