Dåliga nyheter för ekonomin: USA:s medelklass krymper

Färre medelinkomsttagare innebär minskad konsumtion. 

I USA ser man en trend som hämmar landets tillväxt: Medelinkomsttagarna försvinner.

Bara 0,25 procent av hushållen i USA har klättrat från medelinkomsttagare till övre medelinkomsttagare sen början av millennieskiftet, enligt en rapport från International Monetary Fund, IMF. Samtidigt har mer än tre procent av medelinkomsttagarna blivit lägre medelinkomsttagare.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Bostadsbristen leder till psykisk ohälsa och relationsproblem

Detta är en förändring av trenden som man såg mellan år 1970 och 2000 i USA där fler medelinkomsttagare klättrade till det övre skiktet.

Så här skriver IMF om resultatet:

”Kombinerat med inkomststagnation har polariseringen en negativ inverkan på ekonomin, vilket hämmar den viktigaste motorn bakom USA:s tillväxt: Konsumtion. Våra analyser pekar på att mellan 1998 och 2013 har USA:s ekonomi förlorat vad som motsvarar mer än ett års konsumtion på grund av ökad polarisering.”

Konsumenter är väldigt viktiga för USA:s ekonomi. Hushållskonsumtion står för mer än två tredjedelar av BNP. Medelinkomsttagare har gått från 58 procent år 1970 till 47 procent år 2014.

Business Insider skriver att det är en ganska oroväckande trend med tanke på att USA:s medelinkomsttagare spenderar mycket större andel av sin inkomst än vad rikare hushåll gör.

LÄS ÄVEN: Världens mest miserabla ekonomi inför 4-dagarsvecka - för att spara el

IMF definierar medelinkomsttagarna som hushåll med inkomster med 50 till 150 procent av medianinkomsten. I Sverige brukar medelinkomsttagare vara de som tjänar mellan 27 000 till 35 000 kronor i månadslön.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST