Finska succéstartupen som inte vill vara unik - nu är de redo att ta över Europa med sin mat

Har faktiskt redan lanserats i Stockholm.

I Finland har matleveransappen Wolt gjort dundersuccé. Var tionde Helsingforsbo har laddat ned appen som låter användaren beställa och betala för restaurangmat som sedan körs hem eller avhämtas på plats. Tillväxten per vecka i den finska huvudstaden har stundtals varit 10 procent.

I appen går det att följa kurirens resa med maten och se hur lång tid det är kvar tills den anländer. Ungefär som i Uber där man ser sin beställda taxibil på kartan.

Wolt har knutit till sig 400 restauranger och kedjor, däribland Subway, Pizza Hut och Finlands största pizzakedja Kotipizza som har 150 restauranger över hela Finland.

Faktaruta

WOLT 

Startår: 2014

Grundare: Elias Pietilä, Miki Kuusi, Juhani Mykkänen, Oskari Pétas, Lauri Andler, Mika Matikainen

Var: Helsingfors, Finland

Finansiering: 3 milj euro

Bland investerarna finner man den förra generationens finska techstjärnor:

Risto Siilasma som grundat antivirusbolaget F-Secure och är styrelseordförande för Nokia, liksom Supercells medgrundare Visa Forstén och Ilkka Paananen. Även Wallenbergarnas nya storsatsning EQT Ventures har investerat i bolaget liksom Poju Zabludowicz, en av Finlands rikaste män.

LÄS ÄVEN: Hennes batteri kan förlänga Teslas körsträcka med 70 procent

Men det saknas inte konkurrens. På hemmaplan i Helsingfors har tyska Foodora lanserats. Wolt har valt Stockholm som första icke-finska stad. Där finns redan bland annat Foodora, Waitress och Aptit.se.

En av sakerna som skiljer Wolt från mängden är teamet. Det består av kända namn från Helsingfors startupscen. Anföraren är Miki Kuusi som har varit med och grundat Slush, den världskända finska startupmässan som samlar 15 000 techentusiaster. 26-åringen som även jobbat på spelbolaget Supercell hamnade nyligen på Forbes prestigefyllda talanglista 30 under 30.

Miki Kuusi fokuserar inte så mycket på konkurrensen. Han säger att Wolt koncentrerar sig på att göra den egna tjänsten så bra som möjligt.

Elias Pietilä, medgrundare och tillika den första finnen att vinna prestigefyllda Apple Design Award, är inne på samma spår. I en intervju har han lagt fram synen att det inte är något revolutionerande med konceptet.

Wolt kommer varken vara de första eller de sista som prövar konceptet. Men de vill göra det bättre än alla andra.

LÄS ÄVEN: Han får soptunnorna att prata med sopbilarna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.