Han får soptunnorna att prata med sopbilarna

Sopor är guld värda för den finska startupen som får soptunnorna att säga till när de är fulla - och lockat en kvarts miljard i investeringar.

Förra sommaren twittrade en soptunna i Belgien att den snart skulle bli full. En annan i Helsingfors basunerade samtidigt ut att den var halvfull. Det var inte bara en vanlig dag på Twitter, utan ett pr-trick från finska Enevo.

Internet of things har nått en ny utpost: soptunnorna. Enevo optimerar avfallshanteringen genom att utveckla smarta soptunnor med trådlösa sensorer som avgör när de börjar bli fulla och alltså behöver tömmas.

Det gör att sopbilarna inte skickas i väg för att hämta halvfulla tunnor utan bara exakt när det behövs. Lösningen sparar både tid och pengar och förbättrar miljön eftersom sopbilarna använder mindre bränsle. Enligt Enevos egna uppskattningar sparar kunderna på det här sättet in upp till 50 procent av kostnaderna.

Faktaruta

ENEVO 

Startår: 2010

Grundare: Fredrik Kekäläinen, Johan Engström

Var: Esbo, Finland

Finansiering: 26,1 milj euro

Affärsmodellen är att kunderna betalar en månadsavgift per soptunna eller plats. Kunderna är exempelvis kommuner, privata avfallshanteringsföretag och skolor och sjukhus.

Idén fick grundarna Fredrik Kekäläinen och Johan Engström när de insåg hur mycket pengar som bostadsrättsföreningar lade på ganska primitiva avfallshanteringssystem. Fredrik Kekäläinen, som redan hade grundat två techbolag, hade redan planer på att dra i gång ett IoT-bolag. Nu föll bitarna på plats.

Enevos teknik används redan för tiotusentals soptunnor i 35 länder.

I somras tog man in 15,8 miljoner dollar i en investeringsrunda, bland annat från taiwanesiska Foxconn, vilket ska användas till att expandera ytterligare globalt. Totalt har Enevo nu tagit in 26,1 miljoner euro (omkring 250 miljoner kronor) från investerare. Det är ovanligt mycket för ett finskt bolag. När succén Supercell var i samma fas hade de samlat in 8 miljoner euro.

Sensorerna fungerar med alla sorters material - papper, metall, glas, vätskor och metaller. Dessutom fångar de upp temperaturer och till och med rörelser. Därutöver har Enevo ett system som optimerar insamlingsschemat och rutterna som används av sopbilarna.

Det som saknas i ekvationen är nu bara robotdrivna bilar som hämtar skräpet, menar Fredrik Kekäläinen, grundare och vd för Enevo.

Branschen är gigantisk. Bank of America uppskattar det globala värdet på avfallshantering till 1 biljon dollar.

Men Enevos planer är större ändå. De vill expandera till nya områden, som att avgöra den bästa tidpunkten för att fylla på dieseltankar. Exakt samma algoritmer kan då användas, fast baklänges, hävdar Fredrik Kekäläinen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.