Ann-Marie och Anders Christell Fotograf: Jakob Lind

De övergav Sverige - öppnade webbshop och blev digitala nomader på Bali

I ett bambuhus omgivet av gröna risfält sitter hundratals entreprenörer lutade över sina bärbara datorer. Två av dem är Ann-Marie och Anders Christell.

De kallas digitala nomader. Kringresande entreprenörer som utnyttjar det ständigt ökande utbudet av internetuppkoppling världen över - och digitala verktyg som gör det möjligt att driva företag utan att vara låst till en fysisk arbetsplats.

"Det handlar väldigt mycket om ett livsstilsval. En digital nomad är någon som kan arbeta från var som helst, och väljer att befinna sig på resande fot", säger Steve Munroe.

Han är en av grundarna av Hubud, ett av hundratals så kallade coworkingkontor som på senare år etablerats världen över. Här kan entreprenörer och frilansar hyra en arbetsplats per timme, dag, vecka eller månad och få tillgång till internetuppkoppling, lokaler, mötesrum och kaffeautomat.

Kanadensaren startade kontoret i mars 2012 tillsammans med två andra frilansar. De hade alla valt att göra Bali till sin bas, men saknade gemenskapen som med kolleger och en arbetsplats.

"Det är roligare att arbeta tillsammans med andra som har liknande mål. Här kan vi umgås och knyta kontakter och det är en väldigt kreativ miljö", säger Steve Munroe.

I dag har Hubud omkring trehundra medlemmar vid varje givet tillfälle. Men det är konstant nya ansikten. Omkring hälften av medlemmarna stannar färre än sex månader, en fjärdedel varit här över två år. Sedan starten har kontoret haft närmare tretusen medlemmar.

"Det är en kombination av bra väder och låga kostnader som gör att många söker sig hit. Om man ska starta ett företag så är det billigare att göra det på Bali än i till exempel Stockholm eller Vancouver där omkostnaderna är betydligt högre", säger Steve Munroe.

Utanför kontorslandskapet sköter lantbrukarna i Ubud om de gröna fälten. Mötesrummet är konstant uppbokat och i lokalerna anordnas dagliga föreläsningar om bland annat företagsamhet och digital utveckling. Och eftersom många av Hubuds medlemmar förhåller sig till verksamheter i andra världsdelar så är kontoret öppet dygnet runt.

Många av dem som hyr in sig driver techbaserade företag. Men här finns också entreprenörer vars företag säljer fysiska produkter.

LÄS ÄVEN: Startupen som hjälper dig skippa fast boende - och bli en digital nomad

Två av dem är Ann-Marie och Anders Christell från Stockholm. Tillsammans driver de företaget Sienstyle och webbshoppen Dreadstuff som säljer hårprodukter och accessoarer till kunder över hela världen.

Under många år hade de sin verksamhet i Sveriges huvudstad och hyrde stora lokaler vid Katarina kyrka på Södermalm. I tre år drev de även en butik i Gamla stan.

Men med tiden övergick butiken till webbshop. Och efter att ha flyttat ut hela verksamheten på nätet följde några år där de ständigt skalade ner och outsourcade stora delar av det dagliga arbetet.

I dag driver de företaget från sin laptop. "Allt vi egentligen behöver är dator, kamera och internetuppkoppling" säger Ann-Marie Christell.

Utvecklingen mot en nedskalad verksamhet skedde inte på bekostnad av vinsten. Tvärtom.

"Sedan vi lade ner den fysiska butiken och satsade på webbshoppen har vi dubblat vår omsättning", säger Ann-Marie Christell.

Att sköta företaget från datorn och befinna sig på resande fot menar de också hjälper dem att utveckla verksamheten och komma på nya idéer.

"Om man bryter sitt vardagsmönster är det lättare att tänka i nya banor. När man går hemma och har sina rutiner så fastnar man också i samma sätt att tänka", säger Anders Christell.

I dag är de flesta digitala nomaderna egenföretagare. Men antalet som är anställda någonstans växer. I den digitala ekonomin där allt fler företag förlitar sig på frilansar och antalet livstidslånga anställningar ständigt minskar ser de ut att bli en allt vanligare syn.

Hubud har den senaste tiden haft besök av både investerare och representanter från multinationella företag som är intresserade av utvecklingen.

Steve Munroe ser också hur allt fler attraheras av möjligheten att resa och arbeta samtidigt. Han söker redan efter större lokaler för att möta det ökande intresset.

"Jag tror vi står inför ett paradigmskifte i hur vi ser på privatliv och arbete. Det kommer inte längre att handla om att ha en bättre balans mellan privatliv och arbete, det kommer handla om en bättre blandning av liv och arbete."

LÄS ÄVEN: Då: Startade tre företag - alla floppade - Nu: 26 år och har redan tjänat 80 miljoner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST