Fotograf: Flickr

Funkade på möss – nu testas anti-åldringselixiret på människor

Har visat sig stoppa den naturliga åldersrelaterade försvagningen av vår ämnesomsättning, syn och glukoshantering.

Ett lovande föryngringselixir, Nikotinamid Mononukleotid, NMN, har visat sig förlänga livslängden på möss. Nu ska ämnet för första gången testas på människor. 

LÄS ÄVEN: Självlärda 9-åriga apputvecklaren som hyllas av Tim Cook

Testerna av tio frivilliga inleds nästa månad vid Keio-universitetet i Japan i samarbete med amerikanska Washington University i St Louis. 

Produktionen av proteinklassen sirtuin försvagas i takt med att vi blir äldre, men när just NMN har testats på möss har den visat sig stoppa den naturliga åldersrelaterade försvagningen av exempelvis vår ämnesomsättning, syn och glukoshantering. Möss används ofta för att testa olika ämnen och mediciner då de delar 95-98 procent av människans gener och också får många av de sjukdomar som drabbar det mänskliga släktet. Samtidigt råder en viss skepsis kring hur väl det egentligen går att applicera testresultat från möss på människokroppen.

LÄS ÄVEN: Världens yngsta dollarmiljardär: Festprissen som startade nya Facebook

Det är kanske ingen slump att testerna sker just i Japan då landet väckt mycket uppmärksamhet för hur gamla människor blir. Dessutom beräknas 40 procent av befolkningen vara över 65 år 2055. Går försöken väl skulle NMN kunna bli första anti-åldringsmedicinen som når marknaden.

Det är dock inte första gången en sådan medicin befinner sig under utveckling. 
Förra året visade det sig exempelvis att Alzheimer-medicinen J147 hade flera anti-åldringseffekter. Diabetesmedicinen Metformin ska testas på människor som anti-åldringsbehandling senare i år. 

ScienceAlert kan konstatera att mänskligheten befinner sig långt från ett elixir som skulle kunna ge en Benjamin Button-liknande process. I Hollywood-filmen ”Benjamin Buttons otroliga liv” går huvudpersonen spelad av Brad Pitt från gammal till ung.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.