Fotograf: Pexels

Forskare: Att sova som på 1600-talet kan bota dina sömnproblem

En "första" och "andra" sömn menar forskarna är mer naturligt för oss.

Svårt att sova och stressad över att inte få tillräcklig sömn inför nästa dag? Du är inte ensam. Australiensiska forskare har kommit fram till att uppemot 35 procent av befolkningen lider av sömnsvårigheter.

Samhällets nota landar på 5,1 miljarder dollar per år och nu menar forskarna vid University of South Australia och teknik- och designuniversitetet RMIT i Melbourne att samhället borde återgå till våra sömnvanor i det förindustriella samhället. Forskarna pekar bland annat på att antropologer har funnit klara bevis för att tvådelad sömn faktiskt var normen i förindustriella Europa.

Det talas bland annat om en ”första” och ”andra” sömn i alltifrån dagböcker till referenser kopplade till afrikanska och sydamerikanska stammar. Den brittiske författaren Charles Dickens skrev också om den ”första sömnen” i sin roman Barnaby Rudge från 1840.

De australiensiska forskarnas konstaterar att sömnen i ett förindustriellt samhälle inte var styrd av en stress över att gå och lägga sig en viss tid, utan man gick till sängs ett par timmar efter skymning, sov ett tag, var vaken ett par timmar och hade en ”andra sömn” fram till gryningen, enligt ScienceAlert. Vakenperioden ägnades inte bara åt sysslor som att hugga ved eller sy, utan människor fick ”extra tid” att grubbla över drömmar, läsa eller ha sex.

LÄS ÄVEN: Sömnprofessorn: "Hjärnan ser minsta problem som omöjligt vid för lite sömn"

Historikern Roger Ekirch beskriver i sin bok ”At Day´s Close: Night in Times Past” hur referenser till en ”första” och ”andra” sömn började försvinna från slutet av 1600-talet.

Det ska ha börjat med överklassen i norra Europa för att under nästföljande 200 år sprida sig vidare till övriga västerländska samhället. Perioden sammanföll med att fenomenet sömnsvårigheter började uppträda vid slutet av 1800-talet.

Dagens sömnproblem tros ha att göra med att det moderna samhället pressar individer att känna att man måste ha en god och ihållande sömn för klara nästa dag. Sedan är den onda spiralen igång.

Enbart i Australien landar notan för sömnproblemen på 5,1 miljarder dollar per år – 270 miljoner dollar i hälsokostnader enbart för fenomenet i sig själv, 540 miljoner dollar för olika medicinska tillstånd kopplade till sömnsvårigheter och 4,3 miljarder dollar i produktivitetsförluster och icke medicinska kostnader som beror på olyckshändelser kopplade till just sömnsvårigheter. Därutöver tillkommer försämrad livskvalitet, men det finns ingen prislapp på den biten.

Varma länders siesta-perioder är ett exempel på en modern form av tvådelad sömn i samhället – men här handlar det mer om att ta en tupplur under den varmaste tiden på dygnet jämfört med en extra vakenperiod under natten.

Fenomenet tvådelad sömn tros också kunna förklara varför många får en energidipp på eftermiddagen, enligt ScienceAlert.

LÄS ÄVEN: Sömnforskare: Arbetsdagen borde börja tidigast 10

Psykiatrikern Thomas Wehr genomförde ett experiment i början av 1990-talet där en grupp människor lämnades i mörker i 14 timmar per dag i stället för 8. Vid fjärde veckan visade gruppen ett tydligt tvådelat sömnmönster som innebär att gruppen först sov i 4 timmar, var vaken i 1-3 timmar för att sedan falla i sömn i ytterligare 4 timmar. Forskarna menar att rönen tyder på att tvådelad sömn är en naturlig process för vår biologiska klocka, enligt ScienceAlert. En ytterligare fördel med en uppdelad sömn är att den ger flexibilitet vad gäller jobb- och familjetid samt ökad kreativitet och aktivitet, enligt ScienceAlert.

De australiensiska forskarna menar också att de senaste rönen om kortare tupplurar stärker teorierna om tvådelad sömn. Studierna visar exempelvis att powernaps inte bara förbättrar vårt minne och inlärningsförmåga, utan också kan påverka humöret på ett positivt sätt.

Uppbrutna skift har börjat dyka upp som alternativ till nattarbete med många timmar i sträck. Skiftarbetare drabbas ofta av kroniska sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar.Forskarna menar att man visserligen ännu inte har belagt om tvådelade skift har fördelar för vår hälsa, men en fördel är i alla fall att skiftarbetarna får sova en viss stund på natten i stället för att vara vakna i 6-8 timmar, enligt ScienceAlert.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.