Fotograf: Flickr

Miljöexperterna tipsar: Så firar du en klimatsmart midsommar

10 tips för att göra miljön en tjänst under midsommar. 

Imorgon när du valsar runt midsommarstången och för full hals sjunger ”små grodorna” kanske dina tankar kommer att dras till djur och natur. För även om det är midsommar och man hellre vill tänka på sill, potatis och jordgubbstårta är det fortfarande viktigt att ha miljön i åtanke.

Faktum är att det flesta svenskar är miljömedvetna. Barometern Svenskarna och Hållbarhet visade att sju av tio svenskar vill göra mer för att bidra.

Dock är det inte alltid lätt att veta vad man kan göra. Telge Energi har därför listat vad man kan tänka på om man vill fira en klimatsmart midsommar. Här är deras 10 enkla tips: 

1. Grilla miljövänligt. Välj miljömärkt kol eller briketter, leta efter SIS-märkning eller FSC-märkning. Byt även tändvätskan som släpper ut koldioxid mot tändpapper med stearin och använd eltändare som ger noll gram koldioxidutsläpp.


2. Koka potatisen smart. Sätt lock på kastrullen när du kokar färskpotatisen. Du kan också använda vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det sparar energi. Att använda vattenkokaren går snabbare och drar hälften så mycket energi som en spisplatta.


3. Varannan vatten, men välj bort vatten på flaska. Drick kranvatten istället! Varje gång du dricker kranvatten istället för förpackat vatten gör du miljön en stor tjänst. Förpackat vatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg och innebär runt 34 000 ton i koldioxidutsläpp om året.


4. Köp rätt mängd mat till midsommarlunchen. Under högtider är det lätt att unna sig lite extra av den där goda maten och därmed köpa för mycket. I Sverige står produktionen av maten som slängs för tre procent av den totala mängden utsläpp, så här går det verkligen att göra skillnad för miljön med en liten insats. 


5. Minska på köttet till grillningen. Varför inte grilla vegetariska grillspett på kvällen? Ät mer hållbart genom att minska på köttet och öka på mängden grönt. Det krävs mer av jordens resurser att producera kött än grönsaker. Kika gärna på Världsnaturfonden WWFs smarta guider som även finns som appar: Fiskguiden och Köttguiden. 


6. Ladda med solkraft. Ladda telefonen och andra batteridrivna prylar med solkraft. Skaffa en solcellsladdare, perfekt för stugan, båten och husvagnen. 

7. Välj miljövänliga ljus. När mörkret faller är levande ljus oslagbart. Byt ut de gamla värmeljusen mot svanenmärkta värmeljus av 100 procent stearin och utan metallkopp.  De är skonsamma för miljö och klimat. 


8. El istället för bensin. Använd elgräsklippare istället för den gamla bensindrivna. Det sparar buller, miljö och pengar.


9. Res medvetet till midsommarfirandet. Väljer du att åka buss istället för att ta bilen kan du spara in tre kilo koldioxidutsläpp på en resa om 15 kilometer. Och att flyga mellan Stockholm och Göteborg innebär ett utsläpp på 130 kilo koldioxidutsläpp. Ett tåg som kör samma sträcka släpper däremot ut knappt ett gram.

10. Se över ditt elavtal för sommarstugan. Det finns flera elavtal att välja bland. Hitta det som passar dig bäst! Men glöm inte också att kika på att elbolaget och elavtalet du väljer har 100 procent ren, förnybar el. En villa med årsförbrukning om 15 000 kilowattimmar besparar jorden runt fem ton koldioxid per år. Och tänk på att även en sommarstuga gör skillnad!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST