Fotograf: Facebook

Rapport: Bolagen som är sämst i världen på jämställdhet

Bolag som inte har det tillräckligt jämställt i toppen gör sig själva en björntjänst.
 

Den sydkoreanska elektroniktillverkaren Samsung och finanslegenden Carl Icahns bolag Icahn Enterprises har sämst jämställdhet i världen. Det visar jämställdhetsindex från den ideella organisationen Ledbetter.LÄS ÄVEN: Studie: Mäns förmågor överskattas - kvinnors underskattas

Över lag visar Ledbetters rapport att många bolag har få eller inga kvinnor i ledande poster – både i styrelse eller ledningsgrupp, enligt Mashable. 

Ledbetter har räknat ut procentandelen kvinnor i styrelse och ledning och sedan fått fram ett genomsnitt. Siffran avgör hur bra eller uselt ett företag är när det gäller just jämställdhet.

Bäst i klassen i Ledbetters jämställdhetsindex är klädjätten H&M, det franska lyxbolaget Kerin och den amerikanska klädjätten Gap. Sämst i klassen är den sydkoreanska elektroniktillverkaren Samsung och Icachn Enterprises.


LÄS ÄVEN: AP-fondchefen: "Om tio år kommer börsbolagens styrelser bestå av 50 procent kvinnor"

Mashable rapporterar att Ledbetters data visar att det fortfarande är en lång väg kvar att gå innan det råder jämn fördelning mellan män och kvinnor på höga positioner inom ledande bolag.


Än värre kanske är att vissa bolag medvetet motarbetar alla förslag till förbättringar. Moderbolaget till kanadensiska restaurangkedjan Tim Hortons och hamburgerjätten Burger King, Restaurants Brands International (RBI), har exempelvis vägrat att acceptera ett förslag på en formell jämställdhetspolicy.


Mediejätten Discovery Communication har hudflängts i media för att styrelsen endast består av män. Så sent som i maj röstade styrelsen angående ett förslag att ”fostra” ökad jämlikhet i styrelsen. Förslaget röstades ned – endast en var för.


Professor Siri Terjesen vid Washington-baserade American University uppger till Mashable att styrelser som endast bestående av män håller på att bli ovanligare. Hon tycker att det är märkligt att RBI vägrar att skapa jämställdhet i toppen med tanke på att det rör sig om ett servicebolag. Det vanliga är nämligen att servicebolag har fler kvinnor i styrelsen än producerande bolag, enligt Siri Terjesen.


En rapport från Catalyst angående Fortune 500-bolagen visar också att bolag som inte har det tillräckligt jämställt i toppen gör sig själva en björntjänst.
 Mer jämlika bolag nådde nämligen större framgångar.


LÄS ÄVEN: Jämställdhet – en fråga om lönsamhet

Då man tittar på länder är Norge bäst enligt en undersökning från revisionsjätten Pricewaterhousecoopers. Här ligger andelen på 39 procent, vilket troligen beror på att Norge lagstiftade för ett par år sedan om att företag ha minst 40 procent kvinnor i styrelsen. Finland kommer två med 30 procent och Frankrike ligger trea med 26 procent. Sämst i världen är Sydkorea och Japan med två procent vardera.


Därmed är det kanske heller inte så förvånande att det är sydkoreanska Samsungs är sämst i klassen i Ledbetters undersökning.Walk of shame – topp 5-bolagen som är sämst i Ledbetters jämställdhetsindex:


1. Samsung


2. Icahn Enterprises


3. Nissan Motor Corporation


4. Nintendo


5. Coty


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.