Fotograf: Jessica Gow / TT

Nu riskerar miljarder kronor att bli ogiltiga

Riksbanken har fortfarande inte fått in alla sedlar.

De gamla 20-, 50- och 1000-lapparna är snart ett minne blott. Den 30 juni blir de ogiltiga i handeln. Och nu bara åtta dagar innan stoppet fattas det 2,1 miljarder kronor, enligt SVT.

I höstas förra året började de nya sedlarna komma ut i samhället. Samtidigt började Riksbanken samla in de gamla.

I mars fattades 4,3 miljarder kronor motsvarande 74 miljoner sedlar. Nu, tre månader senare har beloppet av de saknade sedlarna halverats till ett värde av 2,1 miljarder kronor, men det saknas fortfarande 51 miljoner sedlar.

Om man har några sedlar kvar kan man göra sig av med dem så fort som möjligt genom att handla i vanliga affärer. Men om man inte tror att man kommer hinna köpa upp sedlarna under de åtta dagar som kvarstår, kan man sätta in dem på ett bankkonto. Något man enligt SVT, kan göra fram till 31 augusti.

Det är inte helt kört ändå efter det. Enligt Riksbanken kan man kan skicka in sina gamla sedlar och få de utväxlade mot nya för 100 kronor per ärende.

I oktober i år startar det om igen. Då börjar Riksbanken introducera de nya 100- och 500-lapparna samt de nya en-, två- och och femkronorsmynten. De gamla mynten och sedlarna kommer att ogiltigförklaras den 30 juni nästa år.

Anledningen till att man byter ut de gamla sedlarna är för att upprätthålla ett effektivt skydd mot sedelförfalskningar. De gamla sedlarna och mynten är ju trots allt 30 år gamla. Men moderniseringen av sedlarna och mynten görs inte enbart av säkerhetsskäl. Mynten kommer att bli miljövänligare och moderniseras därmed även om av miljömässiga skäl. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant