Sverige är först i världen med miljömärkt flytande drivmedel

Kommer från svenska skogar. 

Drivmedelsbolaget Preems Diesel Preem Evolution Diesel+ har klarat Svanens hårda krav och är därmed det första miljömärkta flytande drivmedlet i världen.

LÄS ÄVEN: Här är världens populäraste förnybara drivmedel

Det miljömärkta drivmedlet utvinns ur restprodukter från skogsindustrin. När man tillverkar pappersmassa vill man komma åt fibrerna i trät. Kvar blir en vätska som kallas för tallolja. Drivmedlet består till 50 procent av tallolja och animaliskt avfall. 

LÄS ÄVEN: Professorn blev entreprenör - och har skapat bränslet som ska rädda världen

Tallolja är en förnybar råvara. Svanen, Nordens officiella miljömärke, kräver att den förnybara råvaran ska vara spårbar så den inte hotar biologiskt mångfald. Därför tillåts exempelvis inte palmolja eller PFAD trots att de är förnybara. Detta eftersom båda leder till skövling av skog och därmed hotar de biologiskt mångfald. 

Genom att drivmedlet är Svanenmärkt garanteras ett helhetsgrepp över hela dess livscykel. Fokus är på att det ger låga utsläpp av växthusgaser och att det är energieffektivt 

I ett pressmeddelande säger Petter Holland, koncernchef och vd för Preem:

”Det här är ett steg i vårt arbete med att bidra till att Sveriges fordonsflotta ska bli fossilfri år 2030. Svanenmärkningen är för oss ett kvitto på att Preem Evolution Diesel+ uppnår högt ställda miljökrav. Det ska vara lätt att välja rätt och eftersom Svanen känns igen av 96 procent av svenska konsumenter så valde vi att arbeta med detta välkända miljömärke” 

LÄS ÄVEN: Så ska Sveriges trafik bli fossilfri


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST