Fotograf: Flickr

Ikea storsatsar på solceller – ska drivas helt förnyelsebart om 4 år

Planerar att installera 800 000 nya solceller. 

År 2020 har Ikea som mål att producera lika mycket el och värme som bolaget förbrukar. Med de ytterligare 800 000 solpaneler som de planerar att installera tar företaget nu ett steg närmare sitt mål om att bli energioberoende.

LÄS ÄVEN: Världens rikaste svensk fyller 90 – Ingvar Kamprads karriär kantas av mysterier

Enligt DN har möbeljätten redan investerat 1,5 miljarder euro, motsvarande 14 miljarder kronor, för att miljöeffektivisera varuhus och ställa om till vind- och solkraft. Idag har Ikea totalt 700 000 solpaneler installerade och nu har de bestämt sig för att sätta upp ytterligare 800 000.

Jonas Carlehed, Hållbarhetsansvarig för Ikea i Sverige berättar för DN att Ikeas investeringar på sikt kommer att dra ner energikostnaderna i varhusen. Han tror förutom det att Ikea kommer att vara helt energiobereonde år 2020. 

”Till år 2020 ska Ikea-koncernen producera lika mycket förnyelsebar energi som vi förbrukar i våra byggnader världen över. Vi går all-in för att tackla klimatförändringarna och investerar 600 miljoner euro i förnyelsebar energi som vindkraft och solpaneler, och 400 miljoner euro går till samhällen som är särskilt utsatta för klimatförändringarna”, säger Jonas Carlehed till DN.

Tillsammans med investeringarna på 1,5 miljarder euro investerar Ikea nu totalt 2,1 miljarder euro, motsvarande 19,5 miljarder kronor, i förnyelsebar energi.

LÄS ÄVEN: "Näringslivet måste leda vägen om Sverige ska nå klimatmålen"

Med sina 46 vindkraftverk i Sverige är Ikea redan energioberoende i Norden.

Förra året producerade Ikea 1094 GWh el från sina egna vind- och solkraftverk. Det motsvarar en fjärdedel av bolagets totala energiförbrukning. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST