Kommer den här lysande uppfinningen att ersätta alla världens gatlampor?

Världens elproduktion är inte hållbar. Detta kanske blir vår räddning. 

Enligt ekonomifakta.se har världens elproduktion ökat med 97 procent sen 1990. Och år 2015 stod elproduktion med kol för drygt 40 procent av den totala elproduktionen i världen. Dagens elproduktion är inte hållbar för fem öre. 

Idag är folk dock mer medvetna om problemet och man kan se en långsam ökning i produktion av solenergi.

LÄS ÄVEN: Apple producerar för mycket solenergi – nu vill de sälja den

Enligt Science Alert har även en annan (själv)lysande idé realiserats: En forskningsgrupp från Michoacan University i Mexico har skapat ett självlysande cement som kan användas för att lysa upp vägar och byggnader. 

Forskarna blandade ut råmaterialet som används i cement med vissa tillsatser, bland annat ett fosforcerande material som absorberar energi från strålning. Resultatet blev ett självlysande cement.  

Cementet ska kunna absorbera tillräckligt med energi för att lysa i upp till tolv timmar även om dagen är molnig, enligt forskningsgruppen. Nästa steg i utvecklingsprocessen är att undersöka hur man kan reparera cementet när det skadas. 

Det finns liknande uppfinningar i andra länder: I Nederländerna kan man bland annat cykla på en cykelväg inspirerad av Vincent van Goghs målning ”Stjärnklar natt”. Cykelvägen är målad med fosforcerande målarfärg som gör att den lyser vid mörkrets inbrott. 

LÄS ÄVEN: Kostnader för solenergi dyker – om 15 år blir det den billigaste energikällan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST