Fotograf: Jonas Ekströmer / TT

Nya misstankar: Ericsson har mutat Greklands regering

7 Ericssonanställda tros vara inblandade. 

Nu är Ericsson inte bara i blåsväder längre – bolaget befinner sig i en storm. Under den senaste veckan har amerikanska myndigheter granskat telekomjätten för korruption i Kina. Under tidigare veckor har det även kommit fram att det betalats otillbörliga löner till ledningen och att en storvarsel väntar Ericssons anställda.

Den här gången handlar det om sju befintligt eller tidigare anställda på Ericsson som misstänks för korruption i en grekisk vapenaffär. Ericsson vägrar att delge om några av Ericssons nuvarande chefer finns bland de misstänkta.

Enligt TT gäller misstankarna en affär från 1999 då Ericsson Microwave Systems sålde sitt luftburna radarsystem Eireye till Grekland. Eftersom Grekland var det första Natolandet som beställde radarsystemet var affären värd enorma summor för Ericsson – närmare 4 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Ericsson misstänks för korruption – böter kan hamna i miljardklassen

Sveriges Radio avslöjade år 2014 att Ericsson betalat över 100 miljoner kronor till en agent i samband med affären. Agenten ska sedan ha använt pengarna för att muta grekiska politiker och militärer. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant