Startupen som hjälper dig att ta en tupplur på kontorstid

30 till 40 minuters sömn under arbetstid gör att anställda blir alertare och får bättre minne. 

Börshajarna i London och på Wall Street sägs vara nattdjur, men samtidigt är de kända för att gå upp med tuppen. Det ryktas om 16 timmars arbetsdagar, vilket ibland kan mynna ut i arbetsveckor på 100 timmar. Självklart kan man inte klandra dem för att vilja dryga ut kassan. Dock kan man ifrågasätta om de verkligen kan göra välgrundade beslut med så lite sömn.

Den Amerikanska startupen Napify har lösningen på den rådande sömnbristen i London och Wall Streets banker. Lösningen är dock inte bara till för bankerna utan för alla företag som vill göra livet lite lättare för sina sömniga arbetstagare. Med inspiration från siestan, ett förekommande fenomen i de flesta sydeuropeiska länder, har grundarna till Napify utvecklat en mobil tupplursstation.

LÄS ÄVEN: Startupen som låter dig ta reda på om din partner använder Tinder

Till Time säger Napifys medgrundare Kevin Pham:

”Du tar en tupplur på 30 till 40 minuter för att fräscha upp dig själv och för att återfå energi till andra halvan av dagen”

Napifys första mobila tupplursstation är en fem meter lång trailer som rymmer fyra sömndruckna personer i separata rum. Som användare betalar man en summa, kryper ner i en mjuk säng och sover enligt överenskommen tid.

Startupen lanserades i juni på Santa Ana College i södra Kalifornien. Enligt uppgifter ska de första användarna ha betalat 125 kronor för en 40 minuters lång tupplur.

Vetenskapen står på Napifys sida: Medicinsk forskning visar att tupplurar får människor att koppla av och bli mer alerta och glada. I vissa fall kan en tupplur till och med förbättra ens minne och reaktionstid. Så en tupplur höjer inte bara stämningen några nivåer på kontoret, den gör också att anställda kan ta mer välgrundade beslut.

LÄS ÄVEN: Startupen som kommer till ölälskarnas räddning

En del företag i Silicon Valley, i synnerhet de som liknar Google, har redan anammat  tupplurskonceptet och installerat liknande tupplursstationer till sina anställda. Till Time säger dock Pham att de flesta små företag inte har råd att installera fasta tupplursstationer. Dessutom ger Napifys portabla tupplurstrailers företag en chans att testa tupplurskonceptet på sina anställda, utan att de behöver göra någon större investering.  

”Många missförstår tupplurar och tycker att det är en ful och oprofessionell sak att göra på arbetstid”, säger Pham till Time. ”I USA tar man en kafferast eller en energidryck, men det skjuter bara fram sömnbristen.” Pham menar att genom att ta en liten tupplur kommer man åt kärnan av problemet. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST