Fotograf: Yvonne Åsell/TT

Svenske fintech-vd:n: Förr skrattade bankerna åt oss, nu vill de vara som vi

Storbankerna är under belägring från fintechbolagen. Men Jacob de Geer som är vd för Sveriges snabbast växande techbolag minns hur det var för bara några år sedan.

Enligt vissa bedömningar är bankerna på väg att förlora uppemot 40 procent av sina vinster globalt till fintechbolagen. 

Under Brilliant Minds-konferensen i Stockholm höll Jacob de Geer ett anförande om bankernas roll i framtiden. Enligt honom står de traditionella storbankerna inför en enorm utmaning.

Han är medgrundare och vd för Izettle, ett fintechbolag som drog igång 2010 och som förra året utnämndes till Sveriges snabbaste techbolag av Deloitte. Under en fyraårsperiod har bolagets intäkter ökat med över 30 000 procent.

"Bankerna kommer inte dö, men de går in i en väldigt jobbig transformationsperiod, precis som musikindustrin gjorde för tio år sen", säger de Geer när VA träffar honom.

Bankerna har en viktig roll i ekonomin, men de har massor att göra om de vill fortsätta vara relevanta, menar han.

De har inte lyckats skapa en emotionell koppling till sina varumärken, vilket är viktigt för millenniegenerationen. Dessutom hämmas de av en kultur som inte är förändringsbenägen. Lägg till det att deras teknologi är utdaterad. Vissa banker har komponenter från 1960-talet som de inte vågar peta på för att inte allt ska rasa ihop, berättar han.

"Att byta ut systemen är ungefär som att skruva av och montera på en ny motor på ett flygplan som befinner sig i luften mellan Stockholm och New York", säger han.

Internetbankerna ser likadana ut som de har gjort i tio år, samtidigt som mindre bolag utvecklar sofistikerade och tilltalande tjänster.

Men traditionella banker har fortfarande stora fördelar eftersom de har stora balansräkningar och massor av kunddata insamlad.

Men enligt de Geer utnyttjar de inte datan tillräckligt mycket.

"De använder bara tio procent av all data de samlar in. Det är som att ha Spotify och sen bara lyssna på ABBA. Bankerna kunde till exempel använda data för att göra en exakt bedömning av din riskprofil när du ansöker om lån."

När han grundade Izettle för sex år sedan fick han och teamet jobba i motvind. De mötte motstånd från bankerna, till och med lobbying.

"Först skrattade de åt oss och sa att ingen är intresserad av det där, för Sverige är redan en väldigt avancerad kortmarknad", säger han.

Men efter ett tag, när Izettle var i gång, slutade bankerna skratta. Snart hörde Izettle rykten om att bankerna arbetade på konkurrerande lösningar.

Idag, några år senare, är fintech stekhett. Under 2015 investerades 19,1 miljarder dollar globalt i branschen.

"Bank efter bank har börjat prata om fintech, och de har inkubatorer, och vissa har till och med investerat i blockkedjan. För två år sedan var det ingen som pratade om det här", säger han.

Idag får Izettle tusen nya kunder per dag och har starka positioner i vissa länder i Europa liksom i Mexiko och Brasilien.

I sommar kan han till och med unna sig lite semester, berättar Jacob de Geer.


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”
  2. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  3. 9 tydliga tecken på att du är underbetald
  4. Hemlige svenske kasinomiljardären talar ut – för första gången
  5. Bolånechefen: ”Det här är det värsta som kunde hända”
  1. Svenske medieprofilen lämnar allt för att leva på 6.000 kr i månaden – ”jobba 8-17 gör mig sjukt deprimerad”
  2. Här är 36-åringen som just köpte Sveriges dyraste bostad – för en astronomisk prislapp
  3. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  4. Här är det: Besked om amorteringskravet
  5. Löwengrip släppte just sin årsrapport – och det är galet bra siffror

SENASTE VA