Svenskt modeinitiativ har blivit en global succé - 30 plagg gör en jorden runt-resa

Satsar på att uppmärksamma hållbart mode.

Den svenska lånegarderoben ShareWear har blivit en internationell sensation och engagerat människor i totalt 117 länder. 

Nytt, nytt och återigen nytt. Så kan en del tankar gå när det handlar om kläder. Tyvärr har detta tankemönster en baksida: Varje år slänger genomsnittssvensken runt åtta kilo kläder i soporna. Och under de senaste tio åren har klädkonsumtionen ökat med 50 procent. 

LÄS ÄVEN: Svenskar slänger enorma mängder kläder - som faktiskt kan användas

Lånegarderoben ShareWear är ett initiativ uppstartat av Visit Sweden och Svenska Institutet med syfte att motverka det kopiösa klädavfallet. Samtidigt ska det uppmuntra folk att dela sina garderober. 

Konceptet är ganska enkelt. Foton på kläder läggs upp på bildsajten Instagram och den person som är först med att kommentera under inlägget får låna plagget under en veckas tid. Initiativet har låtit 30 plagg från kända svenska designers cirkulera i fyra månader. Totalt har kläderna vistats i 117 länder. Det enda kravet för att få använda ett plagg är att man sedan skickar det vidare. 

Många utländska tidningar ställer sig positiva till initiativet. The Guardian presenterar det som "ett uppfriskande och disruptivt perspektiv på mode som stör idén om ägarskap". Och man kan förstå att garderoben har blivit så uppskattad som den är när den innehåller kläder från designers som Filippa K, Hope, House of Dagmar, Nikolaj d´etoiles och Weekday. 

LÄS ÄVEN: Guccis rekordartade ökning - klädförsäljningen upp 66 procent


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST