Studie: Digitaliseringen äter upp mängder av jobb

Lågutbildades jobb ryker först. 

Enligt en studie som publicerades i DN slår digitaliseringen ut mängder av jobb i mittensegmentet.

En studie från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) undersöker hur digitalisering och automatisering har påverkat det svenska näringslivet. Den data som samlats till studien baseras på företag från 1996 till 2013 och den pekar på stora effekter på svenskt näringsliv och arbetsmarknad.

Digitalisering och automatisering innebär att vissa typer av jobb försvinner, särskilt i de industrier där det inte krävs en högre utbildning.  Man har observerat att andelen sysselsatta har minskat under de senaste åren i de jobb med hög risk för automatisering. 

I ett pressmeddelande skriver ESO:

”Utbildning fungerar som ett skydd mot arbetslöshet – personer med enbart grundskoleutbildning har en avsevärt högre risk att förlora jobbet jämfört med personer som har en akademisk examen.”


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.