Fotograf: TT

Ubers svar på tal: Vi skattefuskar inte

Enligt Taxiförbundets rapport skattefuskar nio av tio Uber-förare.

Taxiförbundet gick för några dagar sedan ut med en rapport som indikerade att nio av tio Uber-förare bryter mot lagen. Ubers talesperson Olber Carrà svarar på kritiken i en skriftlig kommentar till Di Digital. 

Uber har under de senaste åren genomgått en snabb expansion i Sverige. Under denna expansion har de varit under sträng bevakning av och fått kritik från branschorganisationen Taxiförbundet. Kritiken har främst handlat om skattefusk. I Taxiförbundets senaste rapport om Uber framgår det att många Uber-förare skattefuskar: Total nio av tio.

LÄS ÄVEN: Då: Sålde företaget för 15 miljarder<br>Nu: Kör Uber<br>Framtidsplaner: Bartender

Di Digital skriver att Taxiförbundet menar att uppgifter från taxibolagens taxametrar är avgörande och ligger till grund för skatteverkets kontroll, enligt en proposition som klubbades igenom sommaren 2014. Uber-förare som kör utan taxameter lämnar inget kvitto som skatteverket kan använda. 

Undersökningen som la grunden till rapporten gjordes av Gothia Protection Group som åkt med Uber under 110 resor. Under 90 procent av dessa resor var taxametern avslagen eller så saknades den helt.

Breakit skriver att taxiförbundet menar att Uber får obefogade konkurrensfördelar när förare inte använder taxameter. Uber menar å andra sidan att taxametern är föråldrad: 

“Alla resor med Ubers app är spårbara och betalningen automatiserad och kontantlös. Dessutom får alla förare rapporter varje vecka som underlag för skatteredovisning. Det är ett skäl av flera att många taxiförare lämnar stora bolagen för att vara sin egen chef med egna tider som partners till Uber”, säger Oliver Carrà. 

Oliver Carrà säger dessutom att Uber inte håller med om Taxiförbundets rapports slutsatser. 

LÄS ÄVEN: Uber lägger ned sin kontroversiella tjänst


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST