Fotograf: YouTube

Självlärda 9-åriga apputvecklaren som hyllas av Tim Cook

Apples yngsta apputvecklare.

När hon var sju år drömde Anvitha Vijay om att bli apputvecklare. Men med bara 130 dollar, motsvarande 1000 kronor, under madrassen förstod hon att det skulle vara nästintill omöjligt att betala en utvecklare som kunde realisera hennes idéer.  Nu, bara två år senare, har hennes dröm gått i uppfyllelse. 

Dock fick Vijay aldrig hjälp av en apputvecklare: Hon spenderade själv ett år sittandes framför datorn för att lära sig hur man man programmerar. Och tack vare gratis YouTube-klipp fick hon behålla sina slantar. 

”Kodning var en stor utmaning”, säger 9-åriga Vijay till Fortune. ”Men jag är glad att jag höll fast vi det.”

Trots hennes låga ålder kan hon numera stoltsera med två färdigutvecklade appar. Men det är inte allt.

Nu i dagarna har Apple en pågående utvecklarkonferens, WWDC. På utvecklarkonferensen skymtades många unga nunor,  men yngst av alla var Vijay. Hennes deltagande på WWDC möjliggjordes efter att hon valts ut som stipendiat av Apple. Liksom Vijay har de flesta deltagande på konferensen utvecklat appar till Apples Iphone och Ipad.

Under konferensens gång hyllades hon av självaste Tim Cook. Han meddelade glatt att han träffat Vijay och att hon "kommer att bli en fantastisk apputvecklare"

LÄS MER PÅ: Business Insider Nordics

Vijays appar syftar främst till att utbilda barn. Till sin första app inspirerades hon av sin lillasyster som just då lärde sig att prata och identifiera djur. För tillfället jobbar Vijay på sin tredje app som ska hjälpa ungdomar i hennes egen ålder att sätta upp framtidsmål. 

LÄS ÄVEN: 11-åriga entreprenören som just kammade hem ett kontrakt på 90 miljoner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST