Undersökning: Bostadsbristen leder till psykisk ohälsa och relationsproblem

Var tredje ung vuxen saknar egen bostad. 

Idag saknar var tredje person mellan 18 och 30 år egen bostad. Detta drabbar dem hårt. En undersökning av SIFO visar att det påverkar de ungas relation till familjen, framtidsplaner och psykiska hälsa negativt. 

År 2015 stod 20 000 nyantagna högskolestudenter utan bostad när skolorna började. Och vid årets början varnade experter för en förvärrad bostadsbrist och stigande bostadspriser, framförallt i storstäderna. DN rapporterade att det skulle det bli mycket svårt, nästintill omöjligt, att uppfylla behovet av antalet nya bostäder: För att hinna med den ökande befolkningen menade man att Sverige skulle behöva producera upp emot 100 000 nya bostäder om året istället för de 20 000 - 25 000 som man bygger i dag.

LÄS ÄVEN: 20 000 studenter utan bostad när höstterminen börjar

Undersökningen av SIFO och Skanska indikerar att majoriteten av de som saknar egen bostad bor hemma hos sina föräldrar. Andra är inneboende eller har andra- eller tredjehandskontrakt. Mer än 60 procent av de medverkande tyckte att det var problematiskt att hitta en bostad.

En stor del av de som medverkade i undersökningen angav att bostadsbristen påverkade deras ekonomi negativt. Många menade också att det påverkat deras psykiska hälsa och fått dem att må dåligt under längre perioder. 

Även relationer till sin partner eller familj verar ha påverkas negativt av bostadsbristen. Sju procent angav att det till och med hindrat dem från att skaffa familj. En femtedel av respondenterna angav att deras karriär hämmats av bristen på bostäder. 

Undersökningen genomfördes på uppdrag av Skanska i syfte att uppmärksamma bostadsbristens baksidor.

LÄS ÄVEN: Borättspriser faller i Stockholm – största nedgången på 8 år 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.